Zelenskyj med alvorlig melding: – Vi går tom for missiler

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. april 2024 | 07:57

Ukraina står i fare for å gå tom for missiler til landets luftforsvar.

Det sier president Volodymyr Zelenskyj i et intervju med ukrainsk TV, sitert av Ukrainskaja Pravda.

Presidenten innrømmer at russerne angriper intensivt og advarer om at Ukraina kan få trøbbel hvis landet ikke mottar flere Patriot-systemer eller tilsvarende forsvarsvåpen.

– Hvis de fortsetter å treffe Ukraina hver dag slik de har gjort den siste måneden, vil vi gå tom for missiler, og vi får problemer. Våre partnere vet dette, sier Zelenskyj i  intervjuet lørdag.

Han sier at Ukraina har behov for 25 Patriot-systemer, hver med seks til åtte batterier.

– Vi trenger 25 Patriot-systemer – eller noe lignende. Det er flere lignende systemer i verden, de fungerer også veldig bra, sier Zelenskyj.

Tidligere denne uken varslet også Ukrainas utenriksminister, Dmytro Kuleba, om mangel på luftforsvar da han besøkte Brussel i anledning av NATO’s 75-årsjubileum.

– Men min beskjed er ganske klar: Vi trenger Patriot-missiler for å forsvare landet vårt. Det er det budskapet jeg bringer med meg her og nå, sa Kuleba torsdag.

Zelenskyj støtter også Emmanuel Macrons forslag om at vestlige soldater kan komme til Ukraina for å trene ukrainske styrker. Han mener det ville være mer effektivt å trene opp troppene lokalt, i stedet for å sende dem utenlands for opplæring.

– Å bruke teknologi i et fredelig land er en ting, men det er helt annerledes på slagmarken. Et eksempel er utstyr vi sender for reparasjon, som vi får tilbake etter tre måneder. Vi foreslår at de kommer hit, uttaler Zelenskyj ifølge nyhetsbyrået Unian.

Les også: Macron: Ukraina kan snart «falle» (+)

mest lest