FrP vil la næringslivet kjøpe navn på T-banestasjoner

Avatar photo
Publisert 7. mai 2025 | 21:58

Etter nye milliardsprekker i Fornebubane-prosjektet, lanserer Oslo FrP et innovativt forslag, nemlig å la selskaper sponse T-banestasjoner i bytte mot navnerettigheter: – Fornebubanen kan få stoppet «CC Vest».

Det melder FrP i en pressemelding.

Utbyggingen av Fornebubanen fortsetter å sprenge budsjettet, og den siste gjennomgangen viser at prislappen kan øke med ytterligere én milliard kroner, skriver FrP. Totalkostnaden kan dermed komme opp i 27,2 milliarder.

I stedet for å be skattebetalerne dekke overskridelsene, foreslår FrP i Oslo at private aktører skal få mulighet til å kjøpe navnerettighetene til stasjoner på den nye T-banelinjen.

– Fornebubanen er et skrekkeksempel på at innbyggerne må ta regninga for politikernes manglende prioriteringer. Nå må vi snu alle stener for å snu en utvikling hvor økonomisk sunn fornuft og kostnadsstyring synes å være fraværende, sier FrPs samferdselstalskvinne Ingeborg Bjørnevik i pressemeldingen.

Kan få navn etter kjøpesentre og selskaper

Blant forslagene partiet lanserer, er at stasjonene skal få kommersielle navn som «Fornebu S shopping», «Lysaker brygge / CC Vest», «Bryn Senter», «Manglerud Senter» og «Lambertseter Senter».

Bjørnevik mener det allerede er godt etablert praksis innen idretten å bruke sponsornavn, og at kollektivtrafikken burde følge etter.

– Vi lar allerede sponsorer prege med markedsføring av navn og logo i idretten. Hvorfor ikke gjøre det samme med T-banestasjoner? Det er vinn for næringslivet, vinn for skattebetalerne og vinn for kommunen.

Les også: FrP og Høyre får mest fra næringslivet – Ap styres av LO-penger

Henter inspirasjon fra utlandet

FrP understreker at en rekke storbyer i verden tross alt allerede har innført lignende løsninger for å spare på skatteutgifter.

I New York er stasjonen «Barclays Center» et resultat av samarbeid med næringslivet, og i Berlin har U-Bahn hatt kampanjer der stasjonsnavn ble solgt til reklameformål. I både Dubai og Qatar er praksisen utbredt, med stasjonsnavn som «Etisalat» og «Burjuman», navngitt etter store selskaper.

Transport for London har tidligere vurdert å selge navnerettigheter som et grep for å redusere utgifter, og reklame er allerede tungt tilstede i hele kollektivsystemet. Hvorfor skulle det ikke fungere i Norge?

– Det er helt vanlig ute i verden. Norge henger etter, sier Bjørnevik i pressemeldingen.

Les også: Vil ha «kuttminister»: Mener staten må slankes kraftig

Sparer skattebetalerne unødvendige utgifter

FrP argumenterer for at modellen med sponsing kan brukes også i fremtidige kollektivprosjekter, og ønsker ikke at økte avgifter eller skatter alltid skal være løsningen til politikerne.

– Det er ikke en dag for sent for å lansere tiltak til hvordan vi kan få en sunn økonomi for Fornebubanen. Vi kan ikke ha en utvikling hvor kostnadene får løpe løpsk og at bilistene skal ta regninga ved hver eneste kostnadssprekk, sier Bjørnevik.

– Norge bør følge resten av Europa med å tenke offentlig-privat-samarbeid for finansiering av kollektivtransporten. Det er nødvendig dersom vi skal få ned kostnader for innbyggerne og samtidig sikre utbygging av kollektivtrafikken.

mest lest