Sjeføkonom: Kan euro være løsningen for Norge?

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. juni 2023 | 05:07

Debatten har rast og meningene er mange om hvorfor du nå må punge ut nær 12 kroner for en euro. Det man egentlig spør seg om nå, er om tiden svinner hen for disse små valutaene, sier ekspert.

– Det er viktig at krona stopper, at den ikke bare fortsetter å falle og falle og falle. Man kan diskutere hva som er det optimale nivået, men det viktigste er at den ikke er ustabil og vanskelig å forholde seg til, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, til Børsen.

– For da har vi et større problem. Da vil norske bedrifter begynne å prise kontraktene sine i euro, og gå mer og mer over til å bli et eurosamfunn enn et kronesamfunn, sier Andreassen.

Økonomen har tidligere advart om en økt bekymring for om Norge er for lite til å ha sin egen valuta.

– De norske fundamentale forholdene er sterkere enn våre naboland. Selv når vi var først ute med å heve rentene i 2021, var det ikke noe særlig fart i krona. En må begynne å lure på om det er noe grunnleggende feil, sa han til Nettavisen i mars.

Les også: Sjeføkonom om kronefallet: – Vi kan være nær den nye normalen

Andreassen forteller til Børsen at det er en viss «fare for at ropet om å knytte seg til euro nå kommer, og da er det mange i Norges Bank og valutaavdelinger rundt omkring i Norge som mister jobben sin».

– Jeg håper vi holder på krona, for da beholder jeg jobben. Men det er det man egentlig spør seg om nå – om tida svinner hen for disse små valutaene, sier han.

Andreassen antyder at våre naboer kan være nærmere et valutaskifte.

– Jeg snakket med en svensk forsker i går, som sa at det nå er langt mer sannsynlig enn før at Sverige dropper sin egen valutakurs og går over til euro. Da går det veldig fort over til at man avtaler priser i euro i Norge også, og da er man godt på vei, sier Eika-økonomen.

mest lest