– Norge skulle gjøre somaliske pirater til hudpleiere

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. juni 2024 | 09:30

Sløseriombudsmannen Are Søberg forteller i en debatt-sending på Nettavisen om et møte i NRK og trekker blant annet fram et prosjekt om å gjøre somaliske pirater om til hudpleiere.

– Det var en god intensjon, men relativt urealistisk, og det feilet også fordi alle pengene forsvant, sier han.

Søberg viser også til andre saker i det siste. Han peker på utviklingsfondet som har fått over en milliard kroner, «og måtte nærmest skrape på døra til Norad før det skjedde noe».

Sløseriombudsmannen forteller også om andre ting han har dekket som er litt lengre tilbake i tid. Han viser til norsk bistand til Syria «hvor omtrent halvparten av midlene gikk rett til Assad-regimet».

– Norad måtte betale et gebyr på 50 prosent for å få vekslet penger til lokal valuta, sier Søberg. Han mener pengene har bidratt til å holde diktaturet i live.

Søberg peker på at forskning viser at bistand ikke hjelper til økonomisk vekst, muligens heller negativt. Han viser til et nylig intervju med Erik Solheim som påpekte dette. Solheim har blant annet vært miljø- og utviklingsminister fra 2007 til 2012.

– Han sa at bistand er ekstremt overvurdert, sier Søberg.

Representant for Norad, avdelingsdirektør Håvard Mokleiv Nygård, var også til stede i debatten. Han sier det er lett å dra fram slike enkelte eksempler som Sløseriombudsmannen trekker frem.

– Hvis en søker på den store prosjekt-databasen til staten, kan det hende det dukker opp prosjekter som ser rare ut om man ikke vet hva de handler om, sier Mokleiv Nygård.

Han mener at om man skal finne ut hva norsk bistand går til, «så må man gå mer systematisk til verks», og viser til forskningslitteratur som han hevder viser en robust sammenheng mellom bistand og økonomisk vekst.

– Det er ikke slik at bistand skal redde verden, sier Nygård.

mest lest