Fant ingen fredsplan: Russland kalte fredsmøtet «dødsdømt»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. august 2023 | 06:40

Representanter fra 40 land deltok på helgens fredsmøte i Jeddah i Saudi-Arabia.

De mer enn 40 landene som var representert på helgens fredsmøte i Saudi-Arabia må finne «felles grunn» og dermed «bane vei for fred» i Ukraina. Det heter det i en offisiell uttalelse fra vertslandet Saudi-Arabia etter møtet.

Møtet ble avsluttet søndag uten noen konkrete handlingsplaner annet enn en forpliktelse til å fortsette å holde fredsmøter, skriver nyhetsbyrået Reuters.

På møtet deltok, deriblant USA, Kina, India og Ukraina. Russland var ikke invitert.

Volodymyr Zelenskyy kalte tidligere søndag møtet produktivt og sa at Ukraina kom ut «styrket» på den andre siden.

– Selv om det er ulike meninger blant deltakerlandene, er alle forpliktet til å respektere FN-pakten, folkeretten og prinsippene om suverenitet og territoriell integritet. Det sier Andrij Jermak, som leder Ukrainas presidentkontor, ifølge det tyske nyhetsbyrået dpa.

Russland kalte fredsmøtet «dødsdømt».

Fredsmøtet som nå finner sted i Jeddah i Saudi-Arabia er et «dødsdømt» forsøk på å få det globale sør til å støtte Ukraina. Det mener Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov, som i et intervju med det russiske nyhetsbyrået Tass kaller møtet «uholdbart».

Han beskrev møtet som en «refleksjon av Vestens fåfengte dødsdømte innsats for å mobilisere det internasjonale samfunnet – og spesielt det globale sør – for å støtte Zelenskyjs fredsplan, som har vært dømt og uholdbar fra starten», med henvisning til Ukrainas president ti krav om fred han presenterte i fjor.

mest lest