Listhaug til MDG i partilederdebatten: – Hva har dere røyka?

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. september 2023 | 06:18

Partilederne møttes onsdag til TV-sendt debatt fra Deichman i Bjørvika.

Elektrifisering av Melkøya, klima og oljeindustrien var blant temaene under onsdagens TV-sendte partilederdebatt på TV 2.

I klimadebatten refset Frp-leder Sylvi Listhaug MDG for at de vil fase ut norsk olje.

– Det er fristende å spørre MDG om hva dere røyker hvis dere ikke har lært ennå at oljenæringa i Norge er utrolig viktig for sikkerhetspolitikken, for arbeidslivet vårt og for inntektene til landet. Det ville vært totalt uansvarlig å legge ned næringa, sa Listhaug til Arild Hermstad.

Arild Hermstad og MDG var på sin side klare på at oljenæringen må legges ned.

– Regjeringen opptrer som en storrøyker. Se for deg en storrøyker som røyker 20 sigaretter om dagen. Du sier du skal slutte, men så går du hjem og røyker akkurat like mange filtersigaretter. Det er akkurat den samme effekten elektrifisering har.

– Hvis du tar utgangspunkt i elektrifisering, er effekten på atmosfæren like dårlig. Mesteparten av utslippene fra norsk olje og gass de fortsetter og strømme inn i atmosfæren. Vi må si nei til olje og gass, og ja til de grønne løsningene, sier Hermstad.

I debatten ble det også stilt spørsmål fra publikum

Et av dem kom fra Kirsti Skogsholm, mammaen til tvillingene Mina og Mille, som døde av overdose i Spydeberg i januar i år.

– Jeg er mammaen til tvillingjentene Milla og Mina som døde i januar, startet hun.

– Jeg vil gjerne spørre hvordan dere vil sette kommunene i stand til å ivareta ungdom med både spiseforstyrrelser og andre psykiske problemer. Og hvordan har dere tenkt til å få i gang samarbeidet mellom de store aktørene, sånn at ikke flere ungdom ender opp som Mina og Mille?

– Jeg tror denne historien gjorde et utrolig inntrykk hele Norge. Vi må komme inn med tidlig innsats. Spisevegring må tas tidlig. Vi har en opptrappingsplan for psykisk helse. Du skal få tidlig oppfølging der du bor. Jeg håper jeg kan hjelpe at flere tilfeller blir unngått, svarte Jonas Gahr Støre.

KrF-leder Olaug Bollestad ba om unnskyldning på vegne av det norske helsevesenet.

Resten av partilederne mener tilbudet bør bli bedre og kom med flere ulike forslag til hvordan.

mest lest