En ny studie fra Forsvarets sanitet avdekker at mange norske Afghanistan-veteraner sliter med psykiske helseproblemer, og at sinne er et mer utbredt problem enn PTSD.
Det melder Forskning.no.
Over 9.200 norske soldater tjenestegjorde i Afghanistan mellom 2001 og 2021, og selv om de fleste har klart seg godt, viser undersøkelsen at hele 8,4 prosent av dem har kliniske sinneproblemer.
– Dette gjør sinne til det største psykiske helseproblemet blant veteranene, sier forsker Andreas Espetvedt Nordstrand ved NTNU og Forsvaret. Han peker på at sinneproblemer er nesten tre ganger så vanlige som klassisk PTSD, som rammer 2,9 prosent av veteranene. Studien er den første i sitt slag som ser på problematisk sinne blant nordiske veteraner.
I tillegg viser studien at veteraner som slutter i Forsvaret etter tjenesten har større risiko for å utvikle sinneproblemer, sammenlignet med dem som fortsetter å tjenestegjøre.
Nordstrand understreker at det å opprettholde en forbindelse til Forsvaret, som for eksempel gjennom Heimevernet, kan beskytte mot sinneproblemer. Han advarer også om at sinneproblemer ofte oppstår i kombinasjon med andre psykiske lidelser, som søvnløshet og depresjon, og kan forverres av kroniske smerter etter tjenesten.
– Resultatene viser at vi må tenke mer helhetlig i behandlingen av veteraner, sier Nordstrand. «Sinne og kroniske smerter kan forsterke hverandre i en negativ spiral.»