Knuser klimamyter i «oljeboka»

Avatar photo
Publisert 7. oktober 2024 | 20:29

Øystein Sjølie er gjest i niende episode av podcasten Ness. Han er forfatter av «Oljeboka», som ser på hvordan norsk olje og gass verden til et bedre sted.

Høyskolelektoren tar den forhatte norske oljenæringen i forsvar, blant annet ved å påpeke hvordan næringen hindrer sult og fattigdom globalt. Sjølie mener at forsøkene på å redusere norske utslipp vil gå ut over velstanden ikke bare for oss, men også resten av verden.

For 50 år siden var frykten at vi skulle gå tom for olje. Det ble spådd katastrofe fra 2010 på grunn av energimangel hos bøndene. Men i dag er debatten snudd på hodet, og vi spår dommedag på grunn av for mye olje, erfarer Sjølie.

– I verste fall øker temperaturen med rundt tre grader, og det vet vi at vi kan håndtere, sier Ole Asbjørn Ness.

Sjølie sier seg enig, og forteller at han ble nysgjerrig på klimaproblemet da han ikke kunne forstå hvorfor noen få graders varming skal selges som en eksistensiell krise for menneskeheten.

Forfatteren beskriver boken sin som 350 sider med optimistisk argumentasjon for hvorfor det er en dårlig idé å avvikle norsk oljevirksomhet, og boken kan enkelt oppsummeres med at klimamålene verden har satt seg ikke kommer til nås. Skal de nås, må man løse de på en helt annen måte enn man gjør i dag. Uansett er vi avhengig av norsk olje- og gass.

Ikke glem å lik og følg iNyheter på YouTube. Podcasten er også tilgjengelig på Apple PodcastsSpotify og X.

mest lest