Facebook ville ha saken prøvd i Irland, men nå må de møte «Mannegruppa Ottar» i norsk rett

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 7. desember 2022 | 14:19

Kay Erikssen i «Mannegruppa Ottar» får saken sin mot Facebook opp i retten. Det har Vestfold tingrett bestemt i en kjennelse.

– Erikssen har som første medlem av Facebook i Norge tatt ut søksmål mot Facebook i Irland med krav om at tilgangen til gruppen skal åpnes igjen, opplyste advokat Per Danielsen i advokatfirmaet Danielsen & Co til TV 2 tidligere i høst.

«Mannegruppa Ottar» ble grunnlagt av Kay Erikssen i 2015. Det var grupper for kvinner, ingen for menn. Det ble en braksuksess og de hadde på det meste 74.000 medlemmer. Så stengte Facebook dem ned i oktober 2019.

– Det begynte som en humorgruppe. Jeg tenkte at menn kan være menn. Så merket jeg at det ikke er greit. Og jo større vi ble, jo mer motstand fikk vi, sa Erikssen i et intervju med Resett i 2019.

Kay Erikssen og hans advokat Per Dabnielsen mener utestengelsen er i strid med ytringsfriheten, Menneskerettighetskonvensjonen og Grunnloven. De ønsker at gruppen skal gjenåpnes.

I en fersk kjennelse kommer det fram at saken skal opp i Vestfold tingrett, men har foreløpig ikke fått en dato, skriver TV 2.

«Etter rettens syn er det klart at norske domstoler har stedlig domsmyndighet i saken, slik at den skal fremmes, ikke avvises.», står det i kjennelsen.

– Han er naturligvis kjempefornøyd med dette. Ikke bare for egen del, men for alle som opplever overtramp fra Facebook – samt alle som har hatt glede av Facebook-gruppen, sier advokat Per Danielsen i advokatfirmaet Danielsen & Co til TV 2.

På spørsmål fra iNyheter svarer advokat Danielsen at dette så langt de vet blir den første saken som føres i norsk rett mot Facebook.

– Det har vært et par saker i Norge som har blitt forlikt. Vi har selv klart å tvinge Facebook til å republisere et innlegg tidligere, sier Danielsen.

– Kan du si noe om hva kravet vil gå ut på?


Advokat Per Danielsen går inn mot rettssalen etter pause
Stavanger tingrett i 2017.
Foto: Carina Johansen / NTB

– Kravet går ut på gjenåpning av gruppa, som har fungert som en støtte for svært mange, og drevet med veldedighetsinnsamlinger. Dessverre stengte Facebook gruppa uten forvarsel og begrunnelse i strid med egne retningslinjer, til tross for streng moderering overfor noen få «råtne egg».

Danielsen er svært fornøyd med kjennelsen:

– Tingretten finner det klart at søksmålet skal fremmes og det er ikke tvilsomt at Erikssen er forbruker i relasjon til Facebook/Meta. Kjennelsen innebærer et styrket forbrukervern og at nettgigantene ikke kan nå frem med urimelige klausuler om domstolsprøving i Irland, sier han til iNyheter.

Advokat Mathias Lilleengen i Bing Hodneland advokatselskap, som representerer Meta Ireland har foreløpig ikke besvart TV 2s henvendelser, men har tidligere uttalt at søksmålet er grunnløst.

Facebook som selskap har nå byttet navn til Meta.

– Det finnes gode holdepunkter for å si at muslimer føler seg moralsk overlegne

mest lest