Er det så hinsides at USA overtar Grønland?

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 8. januar 2025 | 21:14

Dette er en kommentar.

Grønland var i sin tid Norges eiendom.

Helt fra Erik Raude satte sine føtter der omlag år 985 og frem til 1814. Danmark fikk øya med seg da Norge ble overført til Sverige. Danmark har ikke noen veldig sterk legitim rett på øya. Om noe, bør den være norsk.

Hva så med de 57.000 grønlenderne. Skal ikke de få sin uavhengighet hvis de, som meningsmålinger tyder på, ønsker?

Tja. Hvorfor det?

Det aldri vært noe uavhengig «folk» med en stat der. De som bor der nå, bebor bare deler av kyststripen i spredte bosettinger på den massive øya. De er helt ute av stand til å militært forsvare sin suverenitet, eller opprettholde dagens tilbud og levestandard uten massive subsidier. Selv Norge ville lett kunne okkupere et selvstendig Grønland hvis ingen kom dem til unnsetning.

Vi har ingen garanti for at de som bor der ikke i fremtiden vil selge seg til Kina eller Russland eller noen andre. De facto er det allerede USA som kontrollerer, og forsvarer Grønland.

Kan man ikke like godt gjøre det de jure slik Trump foreslår? Grønland og Panama-kanalen er viktig for USAs sikkerhet, sier han. Det har han rett i. Det har i årtier vært en amerikansk militærbase på Grønland, frem til 2023 het den Thule og nå Pituffik Space Base som er viktig i det amerikanske millisvarslingssystemet.

Grønland. Skjermbilde Wikemedia Commons.

Hvis sjøpassasjene over Arktis blir mer fremkommelige, øker den strategiske betydningen av øya ytterligere. Og Grønland tilhører det nordamerikanske kontinentet, ikke det eurasiatiske, der Danmark ligger. Både Russland og Kina er opptatt av Arktis» økte betydning.

Danmarks statsminister Mette Fredriksen har kalt inn til krisemøte. Trump luftet sitt ønske om å kjøpe Grønland allerede i 2019, men da tok danskene det som en spøk. Det gjør de ikke nå lenger.

Og trolig med god grunn. Trump vil ha Grønland. Og strategisk for USA gir det mening. Og om det noensinne skulle være mulig å bryte internasjonale «spilleregler» og få «nytt land» så er det med denne amerikanske presidenten.

På en pressekonferanse på tirsdag ble han spurt om det var aktuelt med militærmakt for å «ta» Grønland og Panama-kanalen. Det ville ikke Trump utelukke. Sa han.

Han sa også at det var ulogisk at Canada var en selvstendig stat og at de burde bli en del av USA. Han ramset opp det de kjøpte av varer fra Canada, og sa de hadde alt det selv uansett. USA måtte uansett forsvare dem, så hvorfor ikke bare slå seg sammen?

For alt som er etablert i Vesten siden Bretton Woods og den vestlige dominerte internasjonale orden med FN og Nato siden andre verdenskrig er det Trump sier helt hinsides. Han sa mye ukonvensjonelt også tidligere, men nå har elitene i Vesten en opplevelse av at det er alvor, at Trump faktisk har evne til å sette en god del av det han snakker om ut i livet.

Og at han ikke bare bløffer for å riste i systemet og gi seg selv bedre forhandlingskort.

Det han sier om Canada er nok halveis humor, men om Grønland og Panama tror jeg han har konkrete planer. Og at det kan komme til å skje at USA i større grad tar kontroll. Særlig aktuelt er det om Grønland.

Men selv det Trump sier om Canada og USA som en unaturlig todelig, tror jeg er noe som mange, ikke minst meg selv, har tenkt. Hvorfor er dette kontinentet delt i to langs denne horisontale streken der folk på begge siden snakker engelsk? (Ja, det er selvfølgelig en historie for det, men hvorfor la historien være satt i stein).

Det som er med Trump er at han ikke virker bundet av konvensjoner. Han er en fritenker.

Men siden han er leder for verdens mektigste militærmakt og økonomiske makt, får dette frispillet store konsekvenser. For USA kan potensielt dominere en rekke andre stater hvis de bestemmer seg for det. Trump truer allerede Danmark med straffetoll om USA ikke får kjøpe/overta Grønland.

Han har truet Canada og Mexico med straffetoll også, og en rekke andre land.

Trump virker å bry seg fint lite med å behandle USAs tidligere allierte på noen bedre måte enn han behandler andre land. I det minste i retorikken han bruker. Danmark har vært en temmelig servil undersott av USA i 80 år, nesten mer enn Norge. Nå kjører Trump over Danmark som en bulldoser.

Jeg mener det gir mening, også for oss i Vest-Europa, at USA tar over Grønland. Men jeg kan ikke si at måten Trump går frem på her, er særlig bra for Vesten som et strategisk fellesskap.

Han får andre land og deres ledere til å fremstå som hjelpeløse vasaller. Det vil påvirke oss internt, som nasjoner. Og ikke på en bare god måte.

Det andre er at han åpner opp for at gamle territorielle krav blir dagsaktuelle politiske spørsmål. Og de er det mange av, i Europa, og i resten av verden. Det er ikke mange grenser som ikke en gang i tiden har vært annerledes. Tenk Balkan, tenk Midtøsten, tenk Afrika.

Men å endre disse grensene har det vestlige hegemoniet forsøkt å gjøre tabu etter andre verdenskrig, selv om man i praksis har gjort (hyklerske) unntak, som aksepten for Kosovos uavhengighetserklæring i 2008.

Og et av standardargumentene i Vesten mot Russlands invasjon av Ukraina, og annektering av Krim, er at man ikke kan akseptere at grenser endres med makt.

Nå er det akkurat det Trump åpner opp for. Det er slik sett den sterkestes rett som gis legitimitet.

For hele det sikkerhets- og utenrikspolitiske etablissementet i det øvrige Vesten, og ikke minst i Norge, er det et helt teoretisk og institusjonelt rammeverk som nå ramler sammen. For mantraet i Norge har alltid vært at som en liten stat er vi tjent med «en regelstyrt verden».

Men den regelen som nå gjelder, er Trumps innfall og hans forståelse av USAs interesser.

Trump setter med sin utradisjonelle tilnærming igang en kaskade av effekter i internasjonal politkk som det er umulig å forutse konsekvensene av og hvem sine interesser det kommer til å tjene.

De som påstår seg å vite hva disse konsekvensen er, vet garantert ikke hva de snakker om.

Det blir også for dumt å bare underkaste seg en tro på Trumps uendelige visdom, og proklamere at alt han finner på må ha et godt utfall.

For min egen del, og jeg har ytret stor tro på hva et Trump-presidentskap kan riste opp av tilstivnede strukturer og tenkning i Vesten, så går det en smule for raskt frem her mot allierte som jeg tror han kunne ha nytte av å behandle med en smule mer respekt.

Vi lever i interessante tider.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Politisk korrekt idioti satt i system: Og det du ikke visste om kvinner i IDF

mest lest