Hele 89 prosent av befolkningen tror ikke på politikernes elbil-mål

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. februar 2024 | 09:42

Alle nye personbiler som selges skal være nullutslippsbiler innen 2025, har politikerne satt som mål.

– Ni av ti nordmenn har ikke noen tro på at det går, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF i en pressemelding.

Hele 89 prosent av befolkningen tror ikke at regjeringen vil nå målet om at det kun selges nye nullutslippsbiler i 2025. Det kommer frem i NAFs elbilmonitor, som er utført av Norstat i januar i år, hvor 1310 personer er spurt. Elbilistene er ikke mer optimistiske på regjeringens vegne enn de som ikke eier en elbil i dag.  

– Folk har rett og slett ikke trua på at det kun blir elbiler i bilbutikkene i 2025. Vi leser dette som at folks syn på elbil påvirkes av regjeringens kutt i elbilfordelene og økt usikkerhet rundt avgiftene på elbiler fremover. Folk er sensitive for endringer i avgiftene. Nå er det avgjørende at regjeringen ikke øker avgiftene på elbiler i 2025, sier Sødal. 

Les også: Vedum har kjøpt ny dieselbil: – Den er helt topp!

I 2023 var nær fire av fem nye biler en elbil. Sødal mener at om regjeringen skal nå målet om kun elbiler i nybilsalget allerede i 2025, må de trygge forbrukerne på at det ikke kommer nye økninger i elbilavgiftene nå. De siste årene har bomrabatten for elbiler blitt mindre og avgiftene på kjøp av elbil har økt. 

– Folk har merket at regjeringen er i ferd med å fjerne elbilfordelene, og økte avgifter kan være med å bremse elbilsalget, sier Nils Sødal. – I tillegg har 2023 vært preget av full oppbremsing i salget av nye biler på grunn av dyrtiden vi er inne i, fortsetter han. 

Salgstallene for nye biler i januar 2024 underbygger dette. I et tregt nybilmarked, var 92,1 prosent elbiler. At færre ser for seg å bytte ut bilen med en elbil fremover, kan være med å påvirke om folk tror 2025-målet blir nådd.  

– Overgangen til elbiler går ikke av seg selv. Fordelene både ved kjøp av elbiler og bruksfordelene er viktige for at vi skal få det til. Så nå må ikke regjeringen falle for fristelsen til å skru avgiftene ytterligere opp, men bevare fordelene som er i dag noen år til, sier Sødal. 

Kilde: NAFs elbilmonitor gjennomført av Norstat for NAF i desember 2023 – januar 2024. Representativt utvalg på 1310 respondenter. 

Les saken i sin helhet.

mest lest