– Jeg er villig til å dø for Norge

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. februar 2024 | 07:08

Tirsdag denne uken var sjef for Natos militærkomité, admiral Rob Bauer, i Oslo for å delta på Leangkollen Sikkerhetskonferanse, som ble arrangert av Den norske Atlanterhavskomité.

Bauer avslørte i januar at NATO-styrkene forbereder seg på en fullskala krig med Russland i løpet av de neste to tiårene.

– Vi må innse at det ikke er en selvfølge at vi er i fred. Og det er derfor vi har planene, det er derfor vi forbereder oss på en konflikt med Russland, sa Bauer til journalister etter et møte med NATOs forsvarssjefer i Brussel.

Han advarer at sivile må være forberedt på en konflikt i løpet av de neste 20 årene som vil kreve omfattende endringer i livene deres.

I Oslo gjentar han det alvorstunge budskapet.

– Dette handler ikke om å skremme. Det handler om å være forberedt, sier han fra podiet i Universitetets aula i Oslo, ifølge Nettavisen.

– Hvis vi forbereder oss, så styrker vi vår motstandsevne og evne til å avskrekke, og minimerer dermed risikoen for å måtte gå til krig, sier Bauer.

Bauer mener at verden er et farligere sted enn det den har vært på flere tiår. Han hevder at Russland fortsatt utgjør en trussel mot NATO.

På spørsmål fra Nettavisen om det norske samfunnet er forberedt på krig, svarer Bauer:

– Jeg vet ikke. Jeg kjenner ikke detaljene hos hver enkelt nasjon. Men jeg vil si på generelt grunnlag så tror jeg dette bekymrer mange land. Min bønn er at vi bør løfte fram diskusjonen om sikkerhet.

– Jeg forstår at folk ikke liker tanken om å være del av en krig eller en konflikt. Jeg liker det heller ikke. Misforstå meg rett. Jeg elsker ikke krig. Jeg hater også krig, men vi må være forberedt, sier Bauer til Nettavisen.

Bauer påpeker at et kollektivt forsvar innen forsvarsalliansen er en felles ansvarsoppgave. Han fremhever at NATO er en organisasjon som opererer på grunnlag av enighet blant medlemmene.

– Og grunnen til det, er at det til syvende og sist er folk i Portugal som er villig til å dø for folk i Polen. Folk i Canada er villige til å dø for folk i Tsjekkia. Folk i Nederland er villige til å dø for folk i Norge. Inkludert meg selv, sier han.

mest lest