Joe Biden påsto at han møtte Helmut Kohl – fire år etter at han døde

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 8. februar 2024 | 15:59

Denne nye tabben skjedde bare dager etter at presidenten forvekslet Emmanuel Macron med den tidligere franske presidenten Francois Mitterrand. 

Joe Biden forvekslet Angela Merkel med den tidligere tyske forbundskansleren to ganger under et valgkamparrangement ifølge GBnews og flere andre medier.

I sin siste feiluttalelse påsto Biden (81) at han hadde ført en samtale med Helmut Kohl under et G7-toppmøte i 2021, selv om den tyske statsmannen døde fire år før dette, i 2017.

Faktum er at 81-åringen faktisk hadde en dialog med Merkel under møtet, hvor de sammen med andre ledere tok for seg opptøyene som fant sted i Capitol 6. januar, bare noen måneder tidligere.

Under en donorinnsamling i New York på onsdag, uttalte han seg om en samtale med Helmut Kohl: «Hva tenker du, herr president, dersom du leser i London Times at tusen personer har brutt seg inn i det britiske parlamentet, angrepet politifolk på sin vei og forhindret statsministeren i å tiltre sitt embete?»

Kohl, som trakk seg tilbake for mer enn to tiår siden, gikk bort i 2017, noe som var fire år før den påståtte samtalen med Biden skulle ha skjedd. Merkel var til stede på møtet i egenskap av å være Tysklands kansler.

Da Biden gjentok sin tale senere den dagen, begikk han samme unøyaktighet.

Bare noen dager før hadde Biden en tilsvarende forsnakkelse da han refererte til Emmanuel Macron, men blandet ham sammen med en avdød fransk politiker.

Den 81 år gamle presidenten forvekslet Francois Mitterrand, Frankrikes tidligere president som gikk bort i 1996, med den nåværende statslederen. 

Foran et auditorium med ansatte fra hotell- og restaurantnæringen i Las Vegas rett før tirsdagens primærvalg, delte han den samme historien om G7-toppmøtet. 

Der sa han: «»Mitterrand fra Tyskland, jeg mener, fra Frankrike, så på meg og sa. Du vet, hva … hvorfor … hvor lenge er du tilbake?

«Og jeg så på ham og … Tysklands forbundskansler sa: ‘Hva ville du si, herr president, hvis du plukket opp avisen i London Times i morgen, og London Times skrev: ‘Tusen mennesker bryter seg inn i Underhuset, slår inn dørene, to politimenn blir drept for å stoppe valget av statsministeren’? Hva ville du sagt?»

Det antas at dette er et svar på angrepet på Capitol i Washington DC den 6. januar.

Mitterrand tok over som Frankrikes president i 1981 og forble i stillingen frem til 1995. Han gikk bort året etter, i en alder av 79 år.

Biden, som ofte snakker feil og gjør tabber offentlig, har beskrevet seg selv som en «gaffe-maskin». 

I går, under en tale, hadde presidenten et øyeblikk der han ikke husket navnet på Hamas. Nylig blandet han sammen krigen i Ukraina med krigen i Irak, som tok slutt i 2011, da han uttalte at Russlands Vladimir Putin «åpenbart tapte Irak-krigen».

mest lest