Krangel mellom Tusk og Duda kan føre til nyvalg

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 8. februar 2024 | 15:43

Polens statsminister Donald Tusk har sagt at han er villig til å utlyse et tidlig valg dersom regjeringens evne til å utføre sine plikter ble forhindret av en eskalerende konflikt med president Andrzej Duda.

Han uttrykte at et tidlig valg ville bli en realitet dersom det viste seg umulig å styre landet på grunn av presidentens interferens. «De som ønsker et tidlig valg på grunn av disse omstendighetene, vil få sitt ønske oppfylt,» forklarte han ifølge den den estiske statskanalen ERR.

Uttalelsen kom da Tusk var i Brussel, og adresserte situasjonen med både presidenten, som har møtt anklager for å forsøke å sabotere den nye regjeringen, samt Dudas støttespillere fra det konservative opposisjonspartiet Lov og Rettferdighet (PiS).

PiS hadde kontroll over Polen i åtte år før Tusk igjen overtok styringen forrige år. 

Onsdagen før sin uttalelse, undertegnet Duda statsbudsjettet, for deretter umiddelbart å sende det videre til forfatningsdomstolen, noe som reiser spørsmål ved budsjettets legitimitet.

Polens president Andrzej Duda hilser på troppene idet han ankommer en massiv militærparade tirsdag 15 August 2023. AP Photo/Czarek Sokolowski

Til tross for at budsjettet ble godkjent av et overveldende flertall i parlamentet, var to medlemmer ute av stand til å stemme da deres plasser var blitt inndratt etter dommer for straffbare handlinger i 2007.

Dette indikerer at nasjonalforsamlingen ikke var i sin fullstendige sammensetning under avstemningen, siden varamedlemmene ikke ble tillatt å delta, noe som kan tyde på at beslutningsprosessen var konstitusjonelt tvilsom.

De to fraværende medlemmene, tidligere innenriksminister Mariusz Kaminski og hans assistent Maciej Wasik, ble dømt for misbruk av embetet i 2007.

De hadde sittet i fengsel i to uker og gjennomført en sultestreik før de ble benådet av president Duda.

Tvisten rundt disse to medlemmene er bare én av flere konfliktpunkter mellom regjeringen ledet av Tusk og Duda samt PiS.

Konflikten mellom Tusks regjering og PiS har blitt en daglig omtalt sak.

Duda annonserte onsdag at han vil sende alle godkjente lover som mangler stemmene fra to varamedlemmer for gjennomgang i forfatningsdomstolen.

Tusk har uttalt at det er helt uakseptabelt at presidenten prioriterer interessene til to folkevalgte høyere enn nasjonens ve og vel, og har beskrevet Dudas handlinger som ren utpressing.

mest lest