Trygve Hegnar avviser kritikken.
– Vi kan ikke la samene herje med oss. Ved en dialog mellom departement, grunneiere og samer bør dette kunne løses. Det hjelper ikke at statsråd Aasland blir enda flatere. Det er på tide å sette samene litt på plass. Vindturbinene i Fosen vil ikke bli revet, skrev Trygve Hegnar i en lederartikkel i helgen som han ga overskriften «Grådige samer».
Les også: Trygve Hegnar: – På tide å sette samene på plass
Onsdag ettermiddag har NRK et oppslag om en samisk reiselivsbedrift som truer med å bryte samarbeidet med Hurtigruten, der Hegnar er styreleder – og eier om lag 5 prosent.
– Jeg kan ikke sitte stille i båten på verdens vakreste sjøreise. Naturen er vår kultur, og jeg kan ikke la Hegnar herje med vårt folk, sier Ellinor Guttorm Utsi til NRK.
Til tross for at hun tjener godt på samarbeidet, mener hun Hegnars ustpill er så sjokkerende at hun er villig til å gi det opp.
– For det går på vår egen integritet. Når vi på den ene siden sier at vi må ivareta reindriftens grunnlag, næringsgrunnlag og stå imot industrialisering og inngrep i naturen, så kan vi ikke samarbeide med noen som har det synet, sier Guttorm Utsi.
Hun krever at Hurtigruten klargjør sitt ståsted.
Det gjør de også.
De understreker at Hegnars rolle som redaktør ikke gir uttrykk for Hurtigrutens meninger.
– Lederartikler i Finansavisen er et uttrykk for avisens meninger, og ikke Hurtigrutens. Lederartikkelen om samer og urfolks rettigheter gjenspeiler ikke Hurtigruten Groups synspunkter og verdier, svarer pressevakt Anne Solsvik.
I en e-post til NRK understreker Trygve Hegnar at han ikke representerer Hurtigruten når han skriver for avisen.
– Jeg har ingen mening om hva Hurtigruten ønsker eller vil gjøre. Jeg skriver og deltar i debatten som en uavhengig redaktør. Det er meningsløst å koble redaktørrollen med Hurtigrutens virksomhet, skriver Hegnar til NRK.
Statskringasteren tar da den såkalte «jødetesten», de vi si å bytte ut den gruppen som omtales med ordet «jøder» og se hvordan man vil vurdere et utsagn.
– Tittelen på artikkelen er «Grådige samer». Flere har påpekt at om man bytter ut «samer» med en annen minoritet, for eksempel jøder, er dette langt over kanten. Har Hegnar reflektert over tittelen? spør NRK.
– Det er en absurd og tendensiøs sammenligning, svar Hegnar.
– Er det greit for en redaktør av en stor avis å kalle samer grådige?
– Ja, selvfølgelig. På samme måte som andre grådige. I denne saken går det om kravene i Fosen-saken. Det er redaktørens frie skjønn og valg, avslutter han.
Mener Holistisk Forbund ikke er et «livssynssamfunn»: Mister statsstøtten (+)