Hemmelige dokumenter på avveie – viser NATO-planer for krigen i Ukraina

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. april 2023 | 02:13

Hemmelige dokumenter som avslører hvordan USA, Storbritannia og andre NATO-allierte vil hjelpe Ukrainas styrker, har blitt lekket på nettet.

Bildene av dokumentene viser detaljerte planer for hvordan USA og NATO planlegger å hjelpe ukrainske styrker før en varslet motoffensiv som kanskje kommer i løpet av den neste måneden.

Det amerikanske forsvarsdepartementet etterforsker hvem som er ansvarlig for den potensielt skadelige lekkasjen, som besto av skjermbilder av graderte militære dokumenter lagt ut på Twitter og Telegram.

Overfor CNN bekrefter amerikanske tjenestepersoner at dokumentene er ekte og en del av en større, daglig etterretningsoppdatering produsert av forsvarsdepartementet i USA om Ukraina-krigen.

New York Times, som først rapporterte bruddet, siterte militæranalytikere som sa at filene ser ut til å ha blitt endret i visse deler, noe som kan peke på et forsøk fra Moskva på å spre desinformasjon. Militæranalytikere hevdet at russernes tapstall ser ut til å være lavere enn i originaldokumentene, mens anslaget for døde ukrainere er høyere. De mener det tyder på at russiske kilder står bak.

Mer enn 100 dokumenter kan ha havnet på avveie, spår eksperter avisen har snakket med.

De hemmeligstemplede filene er datert fra slutten av februar og begynnelsen av mars. De avslører ikke spesifikke datoer eller detaljer om Ukrainas forventede våroffensiv øst og sør i landet. Men de gir ledetråder om hva slags militære formasjoner vestlige allierte hjelper sine ukrainske partnere med å bygge opp.

Natt til lørdag skriver New York Times at enda flere dokumenter har lekket. De skriver videre at amerikanske tjenestemenn forsøker å få filene fjernet fra sosiale medier.

Fredag ble versjoner av lekkasjene fortsatt mye delt.

I en Telegram-kanal knyttet til Wagner-gruppen uttrykkes det skepsis mot at lekkasjen kommer fra deres side. De hevder at vestlige etterretningsorganisasjoner prøver å forvirre russiske ledere før motoffensiven.

Britisk etterretning: Russland slår tilbake – har gjenvunnet momentum

mest lest