Asker kan bli skatteparadis

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. april 2024 | 09:06

Det politiske flertallet i Asker kommune vurderer å kutte den kommunale delen av formuesskatten.

Det melder Klassekampen.

Ifølge avisen har formannskapet besluttet å leie inn eksterne konsulenter for å undersøke virkningene av å redusere eller fjerne skatten.

Historisk sett har Asker kommune hatt en betydelig andel av innbyggere med store formuer, noe som har hatt stor økonomisk betydning for kommunen. I 2022 utgjorde den kommunale delen av formuesskatten i kommunen 526 millioner kroner, tilsvarende over fem prosent av kommunens inntekter.

Tonje Lavik Pederssen, leder for FrPs gruppe i Asker, håper at en reduksjon i den kommunale delen av formuesskatten vil gjøre det mer attraktivt for personer med stor formue å bosette seg i Asker. Det var Pederssen som la frem forslaget, og det ble vedtatt med støtte fra Høyre, Venstre og KrF.

– Vi har de siste årene sett mange eksempler på at norske gründere og investorer har flyttet til land med gunstigere skattevilkår. Asker har gått glipp av både kapital og gode hoder som burde vært brukt til å utvikle arbeidsplasser her lokalt, sier Pederssen til Klassekampen.

– Det flyttes nå ut av landet, det er ikke bærekraftig i lengden, legger hun til.

Kjell Inge Røkke, som tidligere bidro med skatteinntekter til Asker, flyttet til Sveits. Dette resulterte i at over hundre millioner kroner av kommunens inntekter forsvant.

mest lest