Varsler global katastrofe: – Vi har rett og slett ikke nok penger

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. mai 2023 | 06:54

USAs finansminister Janet Yellen kommer med en skarp advarsel til amerikanske politikere.

Dersom amerikanske politikere ikke klarer å bli enige om å heve gjeldstaket kan USA og verden bli sendt ut i en økonomisk katastrofe, mener den amerikanske finansministeren.

Yellen kom med den dystre advarselen søndag før president Joe Biden tirsdag skal møte lederne for både demokratene og republikanerne i Kongressen.

Amerikanske politikere må heve gjeldstaket innen 1. juni. Hvis ikke vil ikke USA være i stand til å betjene den enorme statsgjelden som på 32 tusen milliarder dollar (32 pluss 12 nuller), ifølge Finansavisen.

– Enten det handler om å betale renteutgifter som forfaller eller penger til mottakere av Social Security eller Medicare, vil vi rett og slett ikke ha nok penger til å møte alle forpliktelsene våre. Og det er brei enighet om at det vil føre til finansielt og økonomisk kaos, sier Yellen til ABC News, ifølge AP.

Republikanerne, ledet av speaker Kevin McCarthy, ønsker bare å heve gjeldstaket dersom demokratene også går med på omfattene kutt i velferdsordninger. Men Biden og co har på sin side vært avvisende til å gå inn i slike forhandlinger.

Den republikanske kongressrepresentanten Mike Turner mener det er Biden som vil få mesteparten av skylda dersom amerikanske politikere ikke blir enige om å heve gjeldstaket.

– Dersom presidenten mislykkes med å forhandle med Kongressen og fortsetter med utgifter som er ute av kontroll og turer økonomien vår, så er det en trussel mot nasjonal sikkerhet, sier Turner til CNN.

mest lest