Vil opprette ny flyutdanning

Avatar photo
Publisert 8. mai 2023 | 21:27

I revidert statsbudsjett vil regjeringen bruke 5 millioner kroner på ny utdanning for flyingeniører i Norge.

– Det er viktig at vi sikrer oss kompetanse innenfor kritiske samfunnsområder. Luftfarten er ett slikt område.

Det sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) til NRK.

I dag finnes det ikke noe slikt utdanningsprogram i Norge, og derfor må vi importere denne kompetansen fra utlandet.

Oppstart i 2024

Målet er at bachelorstudiet skal vere oppe å gå fra høsten 2024. Om alt går etter planen vil de første norske flyingeniørene være ferdig utdannet våren 2027.

– Jeg er veldig glad for at vi nå kan kunngjøre at det blir opptak allerede neste år her på NTNU i Trondheim. Det forteller Ola Borten Moe til statskanalen under et besøk hos skolen.

Regjeringen mener det er behov for minst 20 flyingeniører hvert år fremover, og at det er viktig å utdanne personer med rett kompetanse og som er sikkerhetsklarert.

– Flyingeniører er kritisk om vi skal få maks effekt ut av våre nye kampfly, maritime overvåkningsfly og helikopter, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Les også: Fersk trailer for Christopher Nolans nye film: ‘Oppenheimer’

I tillegg har Forsvarsmateriell og NHO Luftfart tidligere påpekt behovet for å utdanne ingeniører med denne kompetansen.

– Det er mangel på denne kompetansen både nasjonalt og internasjonalt, sier administrerende direktør i NHO luftfart Erik Lahnstein til NRK.

Regjeringen ønsker derfor å opprette 25 nye studieplasser ved NTNU i Trondheim, for å sikre denne kompetansen.

Forslaget til regjeringen vil koste 5 millioner kroner i 2023 og 2024. Etter en full opptrapping vil det koste 13,1 millioner kroner fra og med 2029. Det skriver NRK.

mest lest