Dokumentsaken mot Trump utsatt på ubestemt tid

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. mai 2024 | 05:40

Rettssaken mot Donald Trump i den føderale saken om å ha holdt tilbake klassifiserte dokumenter etter å ha forlatt Det hvite hus, er blitt utsatt på ubestemt tid av dommeren.

Dommer Aileen Cannon ved en amerikansk distriktsdomstol konkluderte tirsdag med at det ville være uklokt og uoverensstemmende med forberedelsene til å presentere saken for en jury å fastsette en rettssaksdato før tvister angående klassifiserte dokumenter var løst, ifølge USA Today.

Cannon hadde opprinnelig satt 20. mai som startdato for rettssaken, men fjernet denne datoen uten å erstatte den med en ny. Hun uttalte at en ny dato ville bli fastsatt med hensyn til Trumps rett til en rettferdig rettssak og allmennhetens rett til rettferdig og effektiv rettsadministrasjon. Nå er fristene for argumentasjon vedrørende de klassifiserte dokumentene forlenget til 22. juli, noe som vil føre til en betydelig forsinkelse av en mulig rettssak i månedsvis.

Justisdepartementets spesialetterforsker Jack Smiths kontor avsto fra å kommentere avgjørelsen. Avgjørelsen er en seier for Trump, som ønsket å utsette alle fire pågående straffesaker mot ham til etter presidentvalget i november.

Trump er anklaget for å ha lagret hundrevis av dokumenter på sitt feriested Mar-a-Lago etter å ha forlatt Det hvite hus, og deretter ha konspirert for å skjule dem for føderale myndigheter. Påtalemyndigheten hevder han brøt spionasjeloven fordi dokumentene inneholder noen av landets viktigste hemmeligheter. Men Trump hevder at som president kunne han gjøre hva han ville med dokumentene. Han har erklært seg ikke skyldig.

Trump står overfor fire rettssaker, hvorav en finner sted i delstatens rett i New York. Han er anklaget for å ha forfalsket dokumenter for å skjule betalinger til den tidligere pornoskuespilleren Stormy Daniels før presidentvalget i 2016.

Trump hevder at alle sakene representerer valginnblanding.

mest lest