Russland med stort angrep mot ukrainske energianlegg

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. mai 2024 | 11:18

Russland gjennomførte luftangrep mot energianlegg over hele Ukraina onsdag morgen.

Angrepene rettet seg mot sju regioner med over 50 missiler samt droner, ifølge president Volodymyr Zelenskyj.

Ifølge nyhetsbyrået AP skadet angrepene også jernbanestasjonen og skinnene i byen Kherson, på andre siden av elven Dnipro fra russisk-kontrollert område, og såret to personer i Brovary, ved siden av hovedstaden Kyiv.

Russland angriper gjentatte ganger Ukrainas energiinfrastruktur. Det var et betydelig luftangrep mot energianlegg den 27. april og et annet for en uke siden.

I en melding på X sier Zelenskyj at angrepene onsdag skjedde på dagen som markerer avslutningen av kampene i Europa under andre verdenskrig.

– Mer enn 50 missiler og over 20 «Shahed»-droner rettet seg mot infrastrukturen i Lviv, Vinnytsia, Kyiv, Poltava, Kirovohrad, Zaporizhzhia og Ivano-Frankivsk-regionene. Alle nødvendige tjenester jobber allerede med å begrense konsekvensene av russisk terror.

– Hele verden må forstå hvem som er hvem. Verden må ikke gi en sjanse til ny nazisme.

Den nasjonale strømnettselskapet Ukrenergo sa at anlegg ble truffet i Vinnytsia, Zaporizhzhia, Kirovohrad, Poltava og Ivano-Frankivsk-regionene.

Ukrenergo oppfordrer derfor ukrainere på Telegram til å spare strøm mellom klokken 18 og 23 i kveld, da denne perioden vil være «spesielt utfordrende».

– Enda et massivt angrep mot vår energiindustri! skrev energiminister German Galushchenko på Telegram, ifølge Reuters.

To energianlegg ble truffet i Lviv-regionen, som ligger langt vest i landet og fjernt fra frontlinjene, ifølge regionalguvernør Maksym Kozytskyi.

I løpet av det siste døgnet har det vært 84 sammenstøt mellom Ukraina og Russland på slagmarken. Det opplyser den ukrainske generalstaben for de væpnede styrkene på Facebook.

mest lest