Spenningen mellom India og Pakistan har nådd nye høyder etter at Pakistans forsvarsminister Khawaja Asif advarte om at en kjernefysisk krig kan bryte ut «når som helst».
I et intervju med den pakistanske TV-kanalen Geo News sa Asif at dersom India eskalerer situasjonen ytterligere, kan det føre til en kjernefysisk konfrontasjon.
– Hvis de [India] påtvinger regionen en total krig, og det oppstår en stillingskrig, kan en atomkrig bryte ut når som helst, uttalte han ifølge Daily Mail.
Advarselen kommer etter at India i en omfattende militæroperasjon skal ha gjennomført presisjonsangrep mot ni terrorleirer i Pakistan og pakistansk-kontrollerte Kashmir. Pakistanske myndigheter hevder at 31 mennesker, inkludert barn, ble drept i angrepene, og ytterligere 57 ble skadet. New Delhi på sin side fastholder at angrepene var rettet mot terrorinfrastruktur i respons på massakren i Pahalgam, der 26 indiske sivile, hovedsakelig hinduer, ble drept.
Pakistan har svart med artilleriild over grensen, og flere sivile er drept på begge sider av den omstridte grensen i Kashmir. Ifølge Daily Mail har pakistanske myndigheter hevdet at indiske missiler traff seks ulike mål i både Kashmir og Punjab, inkludert et damanlegg. Pakistans statsminister Shehbaz Sharif kalte angrepene «en krigshandling» og understreket at militæret er fullt autorisert til å gjennomføre gjengjeldelser.

India på sin side har advart om at ethvert motangrep fra Pakistan vil bli møtt med en tilsvarende reaksjon. Statsminister Narendra Modi har kansellert utenlandsreiser, og kampfly er observert over Himalaya-regionen. USAs president Donald Trump har forsøkt å dempe situasjonen, og uttalte i Det hvite hus:
– Jeg kjenner begge godt. Jeg vil se dem løse dette. Hvis jeg kan bidra, stiller jeg gjerne opp.
Professor Henrik Stålhane Hiim ved Institutt for forsvarsstudier, kommenterte situasjonen for NRK, og uttalte at han mener det er «forholdsvis sannsynlig» at Pakistan vil svare på det indiske angrepet.
– Men omfanget og hvilke mål de vil forsøke å ramme, er veldig usikkert, la han til.

🔵 Analyse: Derfor gikk India til angrep på Pakistan – historien bak konflikten
Tirsdagens indiske angrep mot mål i Pakistan og Pakistan-administrert Kashmir markerer et dramatisk vendepunkt i den langvarige konflikten mellom de to atombevæpnede nabolandene. I flere tiår har spenningene mellom India og Pakistan ulmet, med Kashmir-regionen som det farligste brennpunktet.
Den umiddelbare foranledningen til de siste angrepene var et blodig angrep i april, der væpnede menn åpnet ild mot turister i den indisk-kontrollerte delen av Kashmir. Totalt 26 mennesker ble drept, inkludert én person fra Nepal. India holdt Pakistan ansvarlig for angrepet, og lovet å «gjøre rettferdighet». Det var dette løftet som tirsdag ble fulgt opp med det indiske angrepet, kalt «Operasjon Sindoor».
Den historiske konflikten mellom India og Pakistan stammer fra delingen av Britisk India i 1947. Kashmir, med sin muslimske majoritet, ble et stridstema da den daværende fyrstestaten sluttet seg til India. Dette utløste flere kriger og har ført til en fastlåst situasjon der begge landene gjør krav på hele regionen. En blodig opprørsbevegelse, med støtte fra deler av den pakistanske stat, har pågått i den indisk-kontrollerte delen siden slutten av 1980-tallet.
Det internasjonale samfunnet, inkludert FN og USA, har uttrykt sterk bekymring over opptrappingen. Begge land har nå styrker i høy beredskap, og Pakistan hevder å ha skutt ned tre indiske kampfly i sin respons. En direkte militærkonflikt mellom to atommakter vekker forståelig nok frykt verden over. Det som startet med en grusom terrorhandling, har nå utviklet seg til en krise med globale implikasjoner.
— Analyse generert av ChatGPT