– Erna må gjerne ringe meg om hun går i regjering

Avatar photo
Publisert 8. september 2022 | 19:02

Per Sandberg sier han nyter livet utenfor politikken, samtidig som han fristes av tanken på et politisk comeback.

Etter 30 år i politikken gikk Per Sandberg av som fiskeriminister i Solberg-regjeringen i 2018.

Siden da har Sandberg åpnet hotell og bar i Halden sammen med partneren Bahareh Letnes. Han har også meldt seg inn i partiet Liberalistene. iNyheter har snakket med Sandberg om fremtidsutsiktene og livet som sivil.

Hvordan har det gått som eier av hotell og bar?

– Etter korona har det gått veldig bra for hotellet og baren i Halden. Vi har også planer om å starte en ny bar i Fredrikstad, men det ligger fortsatt litt lenger frem på horisonten.

Har blitt en bedre politiker av livet som sivil

Sandberg føler også at det er godt å komme seg ut av «bobla» man lever i som politiker.

– Når man har vært i politikken i 30 år, så havner man i en boble. Det har vært veldig behagelig å komme seg ut av denne bobla. Jeg føler jeg har blitt en bedre politiker de siste tre årene av å drive næring og møte velgere. Jeg har lært utrolig mye, så hvis jeg går tilbake til politikken ville jeg nok blitt en mye bedre politiker.

Et politisk comeback er nemlig ikke noe Sandberg ser bort fra.

Vurderer du å gå tilbake til politikken?

– Ja. Når Erna går i regjering igjen må hun gjerne ringe meg. Erna kjenner meg godt og vet hva jeg står for. Som liberalist tror jeg på mindre offentlig sektor, og mer frihet til enkeltmennesket.

Må du skifte parti om du skal gjøre politisk comeback?

– Nei. Som medlem i Liberalistene er jeg blokkuavhengig og Erna står fritt til å velge sine statsråder, så det er ikke nødvendig.

Les også: Spetalen: – Valget for Norge står mellom å være fri eller trell

Sandberg sier han opplever partiskiftet som befriende.

– Det herlige med å være medlem i Liberalistene, er at jeg få være meg selv. Jeg følte i FrP at det til tider ble vanskelig å ytre seg på enkelte måter. Det er kontroversielt i Norge å ha egen mening, sier Sandberg.

Savner du FrP?

– Ja, jeg savner det litt. Jeg var jo en av de som hold fast på at FrP i regjering var en suksé, selv om vi ikke fikk gjennomslag for alle sakene våre. Vi fikk hindret reguleringer og skatter. Jeg tror ikke FrP så selv hvor mye vi fikk gjort i regjering, sier Sandberg.

Han synes det var trist at FrP gikk ut av regjering over den ene saken. Sandberg sikter til da regjeringen hentet hjem en IS-siktet kvinne og hennes to barn fra Syria.

Politikere legger seg for ofte flat i dag

Hvordan er det å gå gjennom en mediestorm?

– Det er noe man må bli vandt med. De første gangene kan det føles veldig urettferdig. Man utvikler en sterkere ryggrad over tid.

Sandberg mener at det er en god ting at journalistene jakter og er kritiske. Det er sånn det skal være i et demokrati, sier han.

– Skal man gå mot strømmne så må man tåle stormen. Jeg er stolt over å være seg selv, og jeg mener flere politikere bør være mer seg selv. Det er viktig at vi står opp for det vi mener. Politikere legger seg flat over alt mulig i dag. Sånn kan ikke vi ha det, for noen vil bli krenket uansett, enten direkte eller på vegne av andre, sier Sandberg.

Vi må redusere omfanget av offentlig sektor

Sandberg forteller at grunnen til at han meldte seg inn i Liberalistene, var fordi han ville få økt fokus på de liberale verdiene, ettersom som han er bekymret for at den norske staten er for stor og inngripende.

Sandberg er også bekymret for fremmarsjen av de nasjonalistiske og proteksjonistiske verdiene. Han trekker frem Brexit og Trump som eksempler på dette. Sandberg mener vi må se på historien, for det er nemlig de liberalistiske verdiene som skaper fred, økonomisk vekst og fordragelighet.

Hva er det største politiske problemet Norge står overfor i dag?

– Det må være at den enorme veksten i offentlig sektor. Dette er et problem som ingen av partiene klarer å få gjort noe med, ettersom alle er blitt avhengige av staten. Til og med under Erna Solberg så økte den offentlige pengebruken. Velferdsstaten må omstruktureres, for vi kan ikke fortsette slik som vi gjør i all fremtid, sier Sandberg.

Videre forteller han at han ser på den norske staten som en «narkolanger».

– I dag er det jo slik at alle må ha støtte fra staten for å få ting til å gå rundt, og på den måten er vi alle avhengige av staten. Strømkrisen viser også at både individer og bedrifter er underlagt staten. Vi har ingen ekte markedsøkonomi når vi er så avhengige av staten for støtte, sier Sandberg.

Han synes det er rart at politikerne vil ha det sånn. Byråkratiet er alt for kvelende ifølge Sandberg.

– Hvorfor aksepterer vi dette klamme åket? Jeg skjønner ikke hvor tolmodige folk skal være. Slik vi holder på i dag er ikke holdbart, sier Sandberg.

Han mener det er staten med embetsverket i spissen som vurderer hvilke behov som er i befolkningen. Når alle står med lua i hånda og roper på staten så vil jo politikerne stadig love oss flere gratis ting, mener han.

Sandberg mener økonomene i finansdepartementet bør byttes ut med økonomer i nærings- og fiskeridepartementet.

– Finansdepartementet hadde hatt godt av å få inn økonomer som faktisk skjønner hvordan næringslivet fungerer, sier Sandberg.

Stortinget forstår ikke sin egen rolle

Sandberg kritiserer også stortinget for å ikke forstå at de er lovførere.

– Jeg har hørt utallige ganger fra stortingsrepresentanter at de ikke kan få gjort ting, fordi loven ikke tillater det. Men det er jo nettop de som skal bestemme lovene. Stortinget kan med flertall endre norsk lov på 48 timer. Men de gjør det ikke. De bare venter og ser. Jeg har vært der siden 1997, men jeg har aldri sett et så handlingslammet storting som det vi ser i dag, sier Sandberg.

– Hva er det de burde gjøre for å løse strømkrisen vi nå har havnet i?

– Vi må jo først og fremst fjerne moms og avgifter på strøm, men det er jo ingen byråkrat som vil innrømme dette, sier Sandberg.

Her får hun slag på direkten

mest lest