På besøk hos museumsskipet KNM Narvik

Avatar photo
Publisert 8. september 2023 | 20:15

Om du skulle befinne deg i Horten i perioden mai til oktober, så er museumsskipet KNM Narvik et interessant besøk å få med seg.

Skipet var i tjeneste for Den Kongelig Norske Marine fra 1966 til 2007.

KNM Narvik inngikk i Flåteplan av 1960 hvor Norge fikk bygget 50 nye marinefartøy til en kostnad på 840 millioner kroner i datidens kroneverdi. Halvparten av summen ble betalt av USA. KNM Narvik og hennes fire søsterskip hadde som hovedoppgave å eskortere millitære konvoier fra Sør til Nord-Norge under den kalde krigen. Skipet var en del av flåtestyrken kalt Stanavforlant, eller Standing Naval Force Atlantic som ble opprettet sv NATO i 1967.

Som nr 3 av fem fregatter i Oslo klassen, la KNM Narvik bak seg 850.000 bautiske mil i løpet sv sin tjeneste. Den avstanden tilsvarer 37 ganger rundt jorda.

I løpet av disse 41 årene i tjeneste for Norges sikkerhet, har 25.000 menn og kvinner hatt tjeneste på skipet. Så tar du  turen hit så er det store muligheter for at du kan påtreffe andre som har tjenestegjort.

Skipet har vært museumsskip siden 2017. 

Det er Venneforeningen KNM Narvik som gjør det mulig i dag å holde skipet åpent som museumsskip. 

Venneforeningen ble stiftet i 2007, og har i dag 350 betalende medlemmer. 

Venneforeningen utfører årlig nærmer 5000 dugnadstimer for å holde KNM Narvik i topp stand, og betydelig arbeid er nedlagt for å hindre at fartøyet forringes.

Medlemmene i venneforeningen er sammensatt av tidligere mannskap som har tjenestegjort på de fem Oslo-klasse fregattene, veteraner fra avdelinger i Forsvaret som har deltatt i ulike utenlandsoperasjoner, personell fra andre forsvarsgrener, og privatpersoner med genuin interesse for maritim historie.

Da jeg var på besøk påtraff jeg tre av de ovennevnte frivillige som akkurat denne dagen hadde påtatt seg tjeneste.

Er du en av dem som kunne tenke deg å bidra med frivillig arbeid er det bare å ta kontakt med venneforeningen på e-post [email protected]

Foreningen ønsker selvsagt også nye medlemmer velkommen.

Skipet har en messe hvor besøkende kan nyte noe smått å spise og drikke.

Alle bilder er tatt av Pål Holden.

Og det benyttet jeg meg av denne dagen. Det er veldig gode vafler på skipet, laget i stand av Karin Røssevold.

Foto: Pål Holden.

I kiosken, hvor man i tillegg til kioskvarer kan kjøpe diverse profilartikler som caps, t-skjorter, gensere osv, er det  Arne Thorsen som kjører showet.

Foto: Pål Holden.

Daglig leder Bent Smørsteen tar også i et tak der det trengs. Her i oppvasken.

Foto: Pål Holden.

Suksessen med KNM Narvik som museumsskip har ansporet det maritime miljøet i Norge til å opprette Stiftelsen Marinens  Veteranskip. Stiftelsen tar sikte på å bevare og gjøre tilgjengelig flere 

norske marinefartøy. Idéen er at alle skipene skal ligge ved Karljohansvern i Horten, slik at en samling av disse vil gjøre det mer hensiktsmessig med tanke på vedlikehold, men også for publikum.

På basen i Horten ligger det i dag flere andre marinefartøy, blant annet ubåten KNM Ulstein. 

For alle som er interessert i historie, og spesielt forsvarshistorie/maritim historie, kan dette være verdt et besøk om man er i disse trakter. Mitt inntrykk er at interessen for forsvar og forsvarshistorie er økende i Norge, og dette har vel sin årsak i utviklingen i Europa de siste to årene. Og dette er bra.

Forsvarshistorie er viktig historie. Norge er ingen ting uten at vi kan forsvare landet mot farer. Vi ser i dag hva som kan skje når enkelt land tar seg til rette i andre land.

mest lest