Dette er en kommentar og gir uttrykk for skribentens meninger.
Det politisk korrekte Norge har noen interessante analyser av hvordan Donald Trump kunne vinne det amerikanske presidentvalget.
I VG kan vi f. eks. lese i en kronikk av frilansjournalist, master i freds- og konfliktstudier, Melissa Martinsen, at denne seieren er egoismens og trangsynthetens triumf over felleskapet. Men er det virkelig så enkelt?
«Har vi blitt mer egoistiske og trangsynte – mer opptatt av egne fordeler enn fellesskapets beste?» spør Martinsen, og hennes svar er åpenbart ja.
Nå er kanskje ikke Melissa Martinsen en viktig person i seg selv, men hun gir uttrykk for et syn som jeg tror deles av mange på venstresiden, og tross alt har VG funnet plass til hennes synspunkter.
Og som en bekreftelse på at hennes synspunkt deles av mange, kan jeg fortelle at familiens ungdommer som går på videregående, kom ganske sjokkerte hjem fra skolen på onsdag. De kunne fortelle at en av lærerne deres var skikkelig opprørt over Trumps seier, og sa rett ut at hun følte at det var akkurat som da Hitler og nazistene vant valget i Tyskland.
Men tilbake til VG og Melissa Martinsen. Ifølge henne, er de som har stemt på Trump drevet av egoisme og hensynsløshet overfor andre. «På den andre siden finner vi demokratiske velgere, som i større grad motiveres av spørsmål som angår samfunnets kollektive velferd: Retten til abort, likestilling, og støtteordninger for utsatte grupper.»
Videre er de opptatt av sosial rettferdighet, og Martinsen spør: «Kan vi fortsatt se verdien av en verden der vi løfter hverandre, i stedet for å kjempe for vårt eget beste på bekostning av andres velferd?»
La meg si at Martinsen tydeligvis står for noen svært gode verdier, som de aller fleste av oss sikkert kan slutte oss til. Selvsagt vil vi at alle mennesker skal ha det godt og slippe å leve i fattigdom og nød, men har dét virkelig blitt resultatet av Joe Biden og Kamala Harris sin politikk? Det er vanskelig å få øye på akkurat de resultatene.
Da Biden ble valgt og signaliserte at han ville endre Trumps strenge innvandringspolitikk, sto en gigantisk marsj av illegale innvandrere klare til å entre USA. BBC antyder at om lag 8 millioner illegale innvandrere har kommet til USA i løpet av Bidens presidentperiode. De følte seg åpenbart invitert av Biden. Er det en fellesskapsverdi at USA oversvømmes av illegale innvandrere?
En annen såkalt kollektiv verdi som Martinsen trekker frem, er retten til fri abort. I USA går de mest ekstreme tilhengerne av fri abort inn for at abort skal tillates helt til fosteret er 20 uker gammelt – altså når det er et så godt som ferdig utviklet lite menneske som bare uker senere vil kunne overleve. Mange vil si at dette kanskje er det ultimate eksempelet på egoisme på bekostning av et ufødt liv. Å tillate abort på friske 20 uker gamle små mennesker vil sikkert mange si virkelig er egoismens triumf. Er det relevant å erklære fri abort som en fellesskapsverdi?
Under Bidens og Harris’ periode ved makten har amerikanerne opplevd en kraftig prisstigning. Det har medført at selv den amerikanske middelklassen opplever å få problemer med å pengene til å strekke til. Er det et uttrykk for egoisme og hensynsløshet å ønske at ens egen familie skal kunne leve et liv der man har råd til å brødfø sine barn? Er det hensynsløst overfor andre?
Det er vanskelig å se at det skulle være noen usunn egoisme å ønske en økonomisk politikk som medfører større stabilitet i prisene. Er det en fellesskapsverdi at til og med den amerikanske middelklassen skal oppleve fattigdom?
Da Trump ble president forrige gang, krevde han at de europeiske landene måtte ta et større ansvar selv, og ikke basere seg på at USA skulle redde dem. Og mange av landene hadde nærmest begynt å nedbygge sine egne forsvar, og mange, inkludert Norge, oppfylte ikke sin forpliktelse til å bruke 2 % av nasjonalbudsjettet på sitt eget forsvar.
Som et resultat av Trumps krav, er dette nå endret i stor grad. Vi kan ikke kreve at USA nærmest alene skal sørge for Europas sikkerhet, og det ser det ut til at de europeiske landene har tatt til seg. Norske politikere satser i langt større grad på å gi Norge et forsvar som faktisk kan forsvare oss.
Og hva skal vi si om Trumps slagord «Make Amerika Great Again?» Er det rasistisk og egoistisk? Eller – er det kanskje det alle lands innbyggere ønsker, innerst inne? Ønsker vi at Norge skal utkonkurreres av andre industriland og vår industri gå konkurs? Mange venstreorienterte skjønner lite av konkurransen innen verdenshandelen.
Trump ønsker å beskytte USAs industri fra å bli utkonkurrert av Kina, og det vil jeg tro alle industriansatte i USA setter pris på. Og det virker ganske urettmessig å påstå at dette skyldes egoisme. Hvem ønsker å miste sin arbeidsplass fordi virksomheten ikke klarer seg i konkurranse med utlandet? Det burde være verdt å merke seg at den amerikanske børsen har reagert svært positivt på Trumps seier.
Dessverre er venstresidens og de politisk korrektes analyse av Trumps valgseier preget av en tro på at demokratene har gått inn for fellesskapsløsninger og omtanke for de svakerestilte, og republikanerne går inn for egoisme og hensynsløshet.
Mens sannheten er at Biden helt har mislyktes med sin økonomiske politikk og påført amerikanere flest dårligere økonomiske vilkår, som har gjort selv middelklassen til fattigfolk.
Og USA har blitt oversvømt av illegale innvandrere som så og si ble invitert inn av Biden og Harris. De fleste oppegående kommentatorer innser at demokratene har ført en politikk som ikke lønner seg for den jevne amerikaner.
Så enkelt er det.