Med Israel For Fred (MIFF) medlemmer i Stavanger får ikke ha møter i fred. De føler seg sjikanert og trakassert, og reagerer på at politiet ikke gjør nok for å stoppe det.
Mandag kveld arrangerte MIFF Stavanger et møte på Hafrsfjordsenteret.
Ifølge MIFF Stavangers styreleder, Bjarne Bjelland, ble møtedeltakerne møtt av en gruppe pro-palestinske demonstranter.
De stilte seg et lite stykke fra inngangsdøren og ropte ifølge Bjelland «ukvemsord og de samme slagordene vi nå har hørt siden 7.oktober.»
Han forteller til iNyheter at flere palestinske flagg var også plantet i plenen ved inngangspartiet.
De ca. 200 som skulle inn på MIFF-møtet måtte passere denne gruppen da de gikk inn på møtet og da de gikk ut av møtet.
Bjelland reagerer på politiets måte å håndtere det på. Han viser i den forbindelse til hendelsen 14. mai da MIFF ble møtt med steinkasting og provokasjon av hundre pro-palestinere i byparken i Stavanger. Flere av de oppmøtte ble skadet.
Bjelland stiller spørsmål ved Israel-venners rettsvern, og peker på deltakerne blir filmet av pro-palestinske demonstranter på vei inn og ut av lokalet. Det oppfattes som truende.
– Det er en gjeng med pro-palestinere som står utenfor. Man må gå foran dem. Det er et bevisst opplegg for å sjikanere oss, sier Bjelland til iNyheter.
Han viser til uttalelser fra Sør-Vest Politidistrikt til avisen Dagen.
Fungerende seksjonsleder for forebyggende og patrulje i Stavanger, Tom Erik Birkeland, skriver i en e-post til Dagen at «politiet ikke skal stoppe markeringer eller ytringer, heller ikke når budskapet blir oppfattet som provoserende, krenkende og sårende.»
– Det er ikke politiet på stedet som skal gjøre rettslige vurderinger av om ytringer er straffbare, sier Birkeland.

Bjelland er mildt sagt overrasket over svaret politiet gir.
– Det var grei avklaring å få. Hvis ikke politiet ser at dette er krenkende, må vi stille spørsmål ved Israel-venners rettsvern, sier Bjelland til iNyheter.
– Hva mener du politiet burde gjort?
– Når politiet observerer en åpenbar trakassering av deltakerne, må de ta grep og beskytte møtedeltakerne, sier Bjelland.
Han forteller at han selv har vært politimann i 35 år.
– Dette er uholdbart, slår han fast.
Han mener som et minimum politiet burde holdt motdemonstranten på større avstand.
– Den 7. oktober og nå igjen på mandag gjentar det samme seg. De observerer det som skjer. Hvorfor blir de ikke jaget vekk og plassert et annet sted lengre unna? spør Bjelland
– Og det mener du at politiet har mandat til?
– I disse tider da trusselnivået er det nest høyeste er det altså greit for ordensmakten at de som skal på et lovlig møte med informasjon om Israel skal bli filmet, sjikanert og truet med politiet som passive tilskuere. Politiet skal trygge sikkerheten for norske borgere. Hva slags trygghet er det de sikrer? Er det blitt en risikosport å forsvare Israel? spør Bjelland.
Bjelland mener politiet ikke gjør det de burde i forhold til å beskytte MIFF-deltakernes sikkerhet. Han viser blant annet til at de blir filmet av pro-palestinske demonstranter på vei inn og ut av møtene sine. Han sier de føler seg utrygge.
Bjelland mener videre politiet burde be motdemonstrantene flytte seg lengre unna.
Også partileder i Konservativt, Erik Selle, reagerer på politiets manglende innsats. Selle var selv tilstede på møte for å holde innlegg.
– Det var som å gå spissrotgang, sier han til iNyheter.
Han reagerer på at politiet lar det skje.
– Berøringsangsten tyter ut til et nivå hvor de svikter samfunnsoppdraget sitt, sier han.
Selle sier han bare kan forestille seg om det var «25 barberte ny-nazister» som hadde møtte opp. «Politiet hadde med stor patos arrestert hele bunten,» sier Selle.
iNyheter har tatt kontakt med Sør-Vest Politidistrikt og forelagt dem kritikken.
– Hvorfor ber dere ikke demonstrantene holde seg mer på avstand?
– Her vil politiet gjøre nødvendige vurderinger i hver enkelt hendelse, samt vi evaluerer. Ytringsfriheten står sterkt i Norge. Politiets rolle under markeringer er å ivareta ro, orden og sikkerhet, slik at alle kan få ytre seg innenfor trygge rammer. Politiet skal legge til rette for at både meningsbærere og meningsmotstandere kan ytre seg trygt på offentlig sted, svarer Kathrine Sæland Rotseth, seksjonsleder forebyggende og patrulje i Stavanger på epost til iNyheter.
– Hva tenker politiet om filmingen av MIFFs møtedeltakere
– Hvis noen mener at andre har gått for langt i å ytre sine meninger, og at dette medfører brudd på straffeloven, må dette anmeldes til politiet. Da vil påtalemyndigheten vurdere om ytringene er over grensa for hva som er greit. Jeg vil for øvrig minne om åndsverksloven § 104, som handler om retten til eget bilde, samt straffelovens §266, som handler om hensynsløs adferd, og paragraf 267a, som handler om deling av krenkende bilder.
– Forstår politiet at MIFF er bekymret for sin sikkerhet?
Politiet har forståelse for at MIFF kan oppleve situasjonen som utrygg, og vi skal jobbe for at alle skal oppleve trygghet. Politiet vil gripe inn ved fare for liv og helse, og for å opprettholde ro og orden. Ytringsfriheten omfatter ikke det å ytre seg gjennom vold, trusler og skadeverk. Det å kaste stein, ødelegge politibiler eller forsere politisperringer er eksempler på straffbare handlinger, og ikke lovlige ytringer. Slike lovbrudd vil bli etterforsket og straffeforfulgt, svarer Rotseth
– Har Politiet i Sør-Vest fått en vurdering fra PST på trusselnivået mot MIFF?
– Politiet har jevnlig dialog med PST opp mot trusselbildet, avslutter hun.
I en tidligere versjon sto det at Nyheter hadde forelagt kritikken for Sør-Vest Politidistrikt uten å få svar. Det viser seg at eposten aldri nådde mottaker. Artikkeleb er nå oppdatert med politiets svar.