NSM-direktøren går på dagen

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 8. desember 2023 | 13:39

NSM-direktør Sofie Nystrøm (45) har bedt om å få fratre med umiddelbar virkning. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har inngått en ulovlig låneavtale på 200 millioner kroner.

Låneavtalen er inngått med selskapet Norwegian Propery, som er eid av milliardær John Fredriksen.

– Dette er en alvorlig sak. Justis- og beredskapsdepartementet vil, i samarbeid med Forsvarsdepartementet, sette inn en interimledelse i NSM, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

Sammen med forsvarsministeren iverksetter hun flere umiddelbare tiltak, skriver departementet i en pressemelding.

Nystrøm fikk stillingen i 2021.

Departementet ble kjent med lånet i november 2023.

Lånet utgjør et brudd på gjeldende lover og regelverk, blant annet Grunnlovens bestemmelse om Stortingets bevilgende myndighet. Lånopptaket er også i strid med sentrale punkter i statens budsjett- og økonomiregelverk.  NSM har gått langt utover sine fullmakter.

– Da det ble klart for Justis- og beredskapsdepartementet at NSM hadde et lån, satte departementet straks i gang undersøkelser i saken. Dette arbeidet pågår fortsatt. Departementet kan ikke nå utelukke at det videre arbeidet vil avdekke flere kritikkverdige forhold, sier justis- og beredskapsministeren.

Regjeringen har i dag lagt fram forslag for Stortinget om å øke bevilgningen til NSM med 200 millioner kroner for å kunne innfri lånet, selv om det p.t. ikke er gitt at staten vil være fullt ut forpliktet. Det er ennå ikke avklart hvilket endelig beløp staten må betale tilbake, heter det i pressemeldingen.

– Jeg beklager det som har skjedd. Det er alvorlige regelbrudd, og jeg tar det hele og fulle ansvar for det, sier Sofie Nystrøm etter nyheten om at hun går av som NSM-direktør på dagen.

Et interimstyre settes inn i NSM.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) i Norge har ansvaret for å ivareta nasjonal sikkerhet innenfor områder som informasjonssikkerhet og kommunikasjonssikkerhet. NSM har en sentral rolle i å beskytte Norges kritiske infrastruktur, sensitive informasjon og nasjonale interesser mot trusler og angrep som kan komme fra cyberspace eller andre kilder.

De viktigste oppgavene til NSM inkluderer:

  1. Informasjonssikkerhet: NSM jobber for å sikre at sensitiv informasjon og data som tilhører norske myndigheter, bedrifter og organisasjoner er beskyttet mot uautorisert tilgang, lekkasjer og dataangrep. Dette inkluderer også å gi råd og veiledning om beste praksis innen informasjonssikkerhet.
  2. Cybersikkerhet: NSM er sentral i arbeidet med å beskytte Norges digitale infrastruktur mot cybertrusler og angrep. De samarbeider med både offentlige og private sektorer for å identifisere trusler og sårbarheter, samt utvikle strategier for å håndtere og respondere på slike angrep.
  3. Sikkerhetsklassifisering: NSM er ansvarlig for å klassifisere og merke sensitiv informasjon og data i henhold til nasjonale retningslinjer, for å sikre at riktig beskyttelse blir brukt.
  4. Sikkerhetskultur og opplæring: NSM jobber med å fremme en kultur av sikkerhet innenfor både offentlig og privat sektor. Dette inkluderer opplæring og bevisstgjøring om viktigheten av informasjonssikkerhet og cybersikkerhet.
  5. Internasjonalt samarbeid: NSM samarbeider med internasjonale partnere og organisasjoner for å utveksle informasjon om trusler og best praksis innen sikkerhet.

NSM er en viktig aktør for å sikre Norges nasjonale sikkerhet og bidra til å beskytte landet mot moderne trusler og angrep, spesielt innenfor det digitale domenet. De jobber også tett med andre norske myndigheter, som Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) og Forsvarets Etterretningstjeneste (FET), for å oppnå et helhetlig sikkerhetsbilde og effektivt samarbeid i nasjonal sikkerhetsarbeid.

mest lest