Stoltenberg: Bistand til Ukraina er god mulighet til å bruke penger

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. desember 2023 | 08:28

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mener bistand til Ukraina er en god mulighet for NATOs medlemsland til å bruke pengene sine.

På spørsmål om hvordan NATOs medlemsland bør bruke 2% av BNP på forsvar, noe alliansen krever av medlemmene, sa generalsekretæren:

– Hvis problemet er at det er vanskelig å bruke 2%, kan jeg hjelpe deg. Vi har mange gode formål i NATO. Vi har et stort bistandsfond for Ukraina.

– Har du overskudd av penger, kan du legge dem inn der.

Kommentarene fra Stoltenberg kommer på en pressekonferanse etter møte med Luxembourgs statsminister Luc Frieden.

– Situasjonen på slagmarken er fortsatt vanskelig. Og Russland fortsetter å skyte ut bølger av droner mot ukrainske byer og kritisk infrastruktur. Så vi må trappe opp og opprettholde vår støtte. Dette er avgjørende for å hjelpe ukrainerne å klare den vanskelige vinteren som ligger foran oss. Og for å sikre at Ukraina seirer som en suveren uavhengig nasjon, sier Stoltenberg.

Stoltenberg mener NATO er den mest suksessrike alliansen i historien grunnleggende av to grunner:

– For det første fordi vi har vært i stand til å tilpasse oss og endre og verden har endret seg siden slutten av den kalde krigen. Vi endret etter 9/11. Og vi endret oss igjen etter den ulovlige annekteringen av Krim. Så vi tilpasser oss når verden endrer seg. Den andre grunnen til at NATO er den mest suksessrike alliansen i historien er at vi er i stand til å forene oss til tross for våre forskjeller.

På toppmøtet i Vilnius i juli 2023 ble det bestemt at 2 % av BNP skulle være et minimumsnivå for forsvarsutgifter for NATO-landene, snarere enn et mål å nå.

Så langt har åtte av 31 NATO-land oppfylt dette kravet. Luxembourg, et av Europas største bankknutepunkter, bruker minst av alle på forsvarsforbrukeren i NATO, med forsvarsbudsjettet som utgjør omtrent 0,62 % av BNP i 2022, ifølge Nato data.

mest lest