SE: Her stormer kundene Vinmonopolet

Avatar photo
Publisert 9. februar 2023 | 22:19

Flere har sovet under åpen himmel i flere dager for å sikre seg et kupp når Vinmonopolet i dag hadde årets slipp av eksklusive burgundviner.

Butikksjef ved Vinmonopolet i Kristiansand, Torill Karlsen Sedberg, forteller til Fædrelandsvennen at de første i køen slipper inn med ti sekunders forsprang, en og en. På forhånd har de skrevet opp hva de vil ha, og de ansatte har flaskene klare til dem.

Hun sier hun har vært med på seks slike slipp så langt, og at noen av kundene står i kø i flere uker.

Sedberg synes det er gøy med slike slipp, og at dagen i dag er ekstra spesiell på grunn av de høye prisene på vinene som skal selges.

Aviser fra rundt om i Norge har i dag delt bilder av kunder som sitter i ullklær og med soveposer utendørs. Noen har til og med satt opp telt.

En av de vinglade kundene som har blitt intervjuet forteller at de har måttet låne toalett hos nærliggende hotell og bibliotek for å ikke miste plassen sin i køen.

Vinflaske til 25.000 kroner

Torsdag slipper Vinmonopolet rundt 80 varianter, med alt fra én til 24 eksemplarer av hver. Ifølge butikksjefen koster den dyreste flaska de har til salgs 25.000 kroner.

Flere i køen har planer om å tjene penger på vinen de skal kjøpe.

Sedberg forteller til Fædrelandsvennen at det ikke er noe i veien for at man kan kjøpe dyr vin i Norge og selge på auksjon i utlandet. Dyr vin i Norge er nemlig billig internasjonalt, forteller hun.

Avisen har snakket med Trym Grytten, som stod i kø i dag for å tå tak i en flaske «Domaine de la Romanée-Conti.»

Denne har en utsalgspris på 19.000 kroner på polet, men internasjonale priser går helt opp mot 60.000 kroner, ifølge Grytten.

Grytten forteller at han fikk betalt 10.000 kroner av tanta si for å stå i kø og sikre en slik flaske.

Enkelte steder i landet har kundene stormet Vinmonopolet for å få tak i dyre vinflasker. En person har delt en video på Twitter som viser ville tilstander:

(Saken fortsetter under videoen)

TV 2 har snakket med 21 år gamle Mikkel Mauritzen som har ligget åtte døgn i telt utenfor Vinmonopolet på Valentinlyst i Trondheim.

Han har handlet vin for 121.854,70 kroner i dag.

Mauritzen har handlet for en av kompisenes onkel som driver restaurant i byen.

Den dyreste flaska han fikk tak i var en «Dom. de la Roman’ee-Conti Grand Cru 2019.» Denne flaska kostet 75.000 kroner.

Mauritzen sier at selv om dette høres ut som mye penger i Norge, så er den adskilling mye dyrere i utlandet. Han sier at denne flaska skal rett på et lagringsrom.

Årsaken til at nordmenn kan få rådyr vin betraktelig billigere enn hva de hadde måttet betale i utlandet, er vinmonopolets strenge prispolitikk.

Vinentusiast raser

En av de som ikke er begeistret over dagens slipp er vinentusiast Bjørn Håvard Larsen.

Han måtte nemlig gå tomhendt hjem. Årsaken til dette gjør han rett og slett forbannet, sier han selv til Dagbladets Børsen.

Larsen satt i kø i fire dager utenfor spesialpolet på Aker Brygge. De hadde sikret seg 12 flasker av Rousseau Chambretin, Grand cru, 2019 årgang. Denne kostet i dag 16 999 kroner på polet.

Siden Larsen var nummer 12 i køen, skulle han være garantert å få kloa i en flaske, ettersom denne vinen faller inn under kvotesystemet som bestemmer at det skal selges maksimalt én flaske per kunde av de aller mest spesielle utgavene.

Men da Larsen kom frem, var ikke den tolvte flaska der.

Les også: Hundrevis av traktorer har inntatt Paris for å demonstrere mot EU-diktat

– Jeg fikk helt hakeslepp. Den tolvte flaska hadde røket med under en vinsmaking for de ansatte allerede tirsdag. På det tidspunktet hadde jeg allerede tilbrakt fire dager i kø for å sikre meg nettopp denne flaska, sier en opprørt Larsen til Børsen.

Larsen sier han vet at de ansatte hadde drukket den, fordi de sa det til ham selv.

– De hevdet at dette var i deres fulle rett. Fordi de må kjenne varene for å kunne rådgi kundene, sa Larsen.

Larsen mener det er en skandale at de ansatte forsyner seg av lasset, når kunder ligger i dagesvis for å skaffe seg denne.

– De kunne tatt veldig mange andre varer, men de tok den absolutte toppvinen. De ansattes argument om at de må kunne rådgi kundene, faller på sin egen urimelighet. Absolutt alle i denne køen ville gladelig kjøpt ei flaske av denne uten fnugg av råd fra de ansatte, sier han.

Skjønner at Larsen ble lei seg

Butikksjef på det aktuelle Vinmonopolet, Gjert Rasmus Fjørtoft, bekrefter overfor Børsen at de 15 ansatte på butikken prøvde flaska Larsen hadde sett seg ut.

Samfunns- og myndighetskontakt i Vinmonopolet, Halvor Bing Lorentzen, sier til Børsen at de har arrangert vinsmakinger for vinjournalistene, fra både Dagbladet og andre medier, hvor noen av flaskene som potensielt kunne blitt lansert i dag ble åpnet.

Han forteller at de gjennomfører smakinger for flere av spesialbutikkene, hvor de smaker i fellesskap, og så smaker de ansatte også noe lokalt i butikk.

– Dette gjør vi for å kunne gjøre en best mulig jobb for kundene som kommer i butikken, og veilede de på en god måte.

Lorentzen sier han har forståelse for at kunden ble lei seg for at vinen han var ute etter ikke var der. Men samtidig mener han det er en viktig faglig oppdatering at de ansatte å kunne smake på vinen de skal selge.

En kunnskapsløs, svak og lite ambisiøs energikommisjon

mest lest