Polens president Andrzej Duda gir gode skussmål til Trump: – Holder det han lover

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 9. februar 2024 | 23:06

Duda sier han tror Donald Trump kan bringe krigen i Ukraina til en slutt slik han lover. Videre mener han at Vladimir Putin ikke vil tørre å konfrontere Polen eller hele NATO-alliansen. 

Dette blir rapportert av RBC-Ukraine, som refererer til Polskie Radio.

Under et opphold i Rwanda den 7. februar uttalte den polske presidenten på en pressekonferanse at Trump alltid oppfyller sine løfter.

«Ut ifra mine egne erfaringer som president og i samarbeid med president Trump, kan jeg bekrefte at det han lovet meg, ble håndtert som avtalt. Med andre ord, hvis jeg mottok et løfte fra Trump, hvis han lovet meg noe, så ble det virkelighet», uttrykte Duda.

Han tilføyde også at «Trump tar alt han sier på alvor».

Duda uttalte seg om risikoen for et russisk angrep mot Polen, og påpekte at det teoretisk er en mulighet gitt den revitaliserte russiske imperialismen og det faktum at Russland har gått til angrep på Ukraina.

Han er av den oppfatning at en slik hendelse skulle fremkalle en respons fra hele NATO.

Duda påpekte at risikoen for et angrep øker hvis Polen er svakt, men minsker betraktelig hvis landet har en sterk og godt utrustet hær.

Som et resultat av dette fremhevet han behovet for videre modernisering og anskaffelse av militært utstyr til den polske hæren.

Han understrekte at denne utviklingen må fortsette, og uttrykte optimisme om at det ville styrke Polens forsvarsevne betydelig. Dette, mente han, ville nærmest eliminere risikoen for et russisk angrep, ettersom den polske hæren ville være istand til å forsvare landet selvstendig. Med støtte fra NATO, og spesielt USA, ville de være klare til å avverge ethvert forsøk på angrep umiddelbart, la han til.

Presidenten antydet at Vladimir Putin vil nøle med å angripe et NATO-medlemsland etter å ha sett forskjellene i teknologisk og teknisk kapabilitet mellom NATO-stater og Russland.

Trumps forslag til en fredsløsning

Donald Trump har gitt sine velgere et løfte om å bringe en slutt på Russlands angrep på Ukraina innen 24 timer etter å ha blitt valgt som USAs president ved valget den 5. november 2023.

Han uttalte også sin villighet til å la Russland annektere deler av Ukrainas land for å «forhindre krig».

Som en reaksjon på disse uttalelsene, inviterte Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, Trump til å besøke Ukraina. Presidenten tilbød seg å bruke 24 minutter på å forklare den republikanske kandidaten hvorfor det var uaktuelt å inngå en avtale med den russiske lederen som er kjent for å være en diktator. Trump avslo imidlertid denne invitasjonen, tilsynelatende for å unngå potensielle interessekonflikter.

Zelenskyj er også åpen for å vurdere Trumps forslag til en fredsløsning. Han påpeker dog at en plan som omhandler territorielle frasigelser ikke vil kunne resultere i reel fred, ifølge den ukrainske presidentens mening.

En annen fremtredende militær leder i Ukraina har også tonet ned bekymringene for et eventuelt Trump-presidentskap.

Generalløytnant Krylylo Budanov som er leder for etterretningsavdelingen i Ukrainas forsvarsdepartement, uttalte til CNN nylig at Donald Trump har bred politisk erfaring, og han er ikke bekymret over muligheten for at Trump skal ta seg til makten igjen.

I flere medier har det blitt hevdet at Trump muligens vil kutte i den militære støtten USA gir til Ukraina. Trump har på sin side uttalt at han har kapasitet til å avslutte krigen i Ukraina på et døgn, men har ikke gått i detalj på hvordan han planlegger å gjennomføre dette.

Budanov uttrykker at han ikke frykter et eventuelt comeback til makt for en administrasjon under Trump, rapporterer The Kyiv Independent.

«Trump er en person med mye erfaring, han har både falt og reist seg gjentatte ganger,» framholder Budanov. 

Det har fra noen av Trumps politiske rivaler blitt insinuert at visse republikanerne støtter Vladimir Putins styre. Budanov avfeier disse påstandene som grunnløse. 

«Det er helt absurd å hevde at Trump og det republikanske partiet støtter Russland,» påpeker Budanov. 

mest lest