Danmark har registrert et kraftig fall i antall innvilgede asylsøknader. Ifølge nye tall fra Utlendings- og Integreringsdepartementet fikk i underkant av 870 personer asyl i 2024, fra totalt omskring 2300 søkere. Dette er kun andre gang på 40 år at tallet ligger under 1000.
Det var danske TV 2 som først skrev om saken.
Utlendings- og integreringsminister Kaare Dybvad Bek (S) mener nedgangen er positiv for landets kommuner, som de siste årene har tatt imot mange flyktninger, særlig fra Syria og Ukraina.
Han understreker at en lavere tilstrømming gjør integreringsarbeidet enklere.
Syrere topper listen
Blant dem som fikk innvilget asyl i 2024, utgjorde syrere den største gruppen, med 309 personer. Også søkere fra Eritrea og Afghanistan var sterkt representert.
Det er av totalt rundt 2300 som har fått innvilget asyl, med unntak av Ukrainere som ikke er inkludert da de omfattes av en egen særskilt lov.
Danmark har imidlertid stanset behandlingen av syriske asylsøknader inntil videre, som følge av en usikker situasjon i hjemlandet. Ministeren forventer dessuten at flere syrere vil velge å returnere frivillig og antyder at myndighetene ser på tiltak for å stimulere til hjemreise.
– Vi har allerede mottatt flere henvendelser fra syrere i den nordlige delen av Syria som ønsker å bli repatriert, altså motta økonomisk støtte og deretter reise hjem, sier han til TV 2.
Les også: Lavrov truer Danmark med militære tiltak (+)
Stram asylpolitikk gir resultater
Ifølge Dybvad Bek skyldes de lave asyltallene regjeringens strenge politikk på området.
– Det skyldes at vi har strammet inn på flere områder de siste årene, og at vi har sørget for at personer som ikke har rett til asyl i Danmark, heller ikke kommer hit, sier han til TV 2.
Han understreker at det er viktig at det ikke kommer flere enn «samfunnet kan håndtere» og mener det er avgjørende å kontrollere antall asylsøkere, slik at samfunnet kan håndtere integreringen på en bærekraftig måte.
Selv om EU har vedtatt nye regler for å fordele migranter mellom medlemslandene, står Danmark utenfor avtalen på grunn av sitt retsforbehold. Regjeringen prioriterer i stedet samarbeid med andre europeiske land om løsninger for å begrense migrasjon over Middelhavet.