Russiske missil-angrep flere steder i Ukraina – Kjernekraftverk frakoblet strømnettet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 9. mars 2023 | 06:33

Natt til torsdag melder flere brukere på sosiale medier om eksplosjoner flere steder i Ukraina. 

Det skriver nettavisen The Kyiv Independent.

Det er meldt om eksplosjoner i blant annet storbyene Odesa og Mykolaj, og i områdene rundt Vinnytsia og Dnipro. Ifølge avisen har flyalarmen gått i områdene, og folk blir oppfordret til å komme seg til tilfluktsrom.

Kharkiv, Ukrainas nest største by, ble rammet av 15 russiske rakettangrep rettet mot byens infrastruktur, ifølge guvernør Oleh Synegubov i Kharkiv-regionen.

Guvernør i Odesa forteller at elforsyning og infrastruktur er rammet i regionen, i tillegg til flere private boliger.

Det skal være strømbrudd som følge av angrepene noen steder, skriver Reuters.

– Hele natten har vi blitt terrorisert av russiske missiler over hele landet! Det var et av de lengste angrepene siden begynnelsen av krigen, Putin angrep oss med kamikaze-droner og forskjellige raketter, sier Kyivs ordfører Vitalij Klitsjko.

81 missiler og åtte droner ble sendt mot landet, ifølge myndighetene.

Det er også kommet meldinger om at Russland avfyrer missiler fra Svartehavet i retning det vestlige Ukraina.

Parlamentsmedlem Oleksiy Goncharenko skriver på Twitter at hele Kyiv er rystet av en kraftig eksplosjon, og at den kunne bli hørt over hele byen.

I tillegg har det kommet meldinger om angrep på flere andre regioner over hele landet. Det er blant annet meldt om eksplosjoner i de vestlige byene Lutsk og Rivne, som ligger langt fra frontlinjen.

Twitter-brukeren @antiputler_news har publisert en dronevideo som skal vise hvordan det ser ut der en rakett hra slått ned i Zolochiv:

I morgentimene opplyser det ukrainsk-statlige selskapet Energoatom at atomkraftverket i Zaporizhzhia har mistet strømmen som følge av angrepene.

Energoatom driver de fire aktive atomkraftverkene i Ukraina.

Kraftverket får nå strøm fra 18 dieselaggregat. Kraftverket har nok drivstoff til å driftes på aggregater i ti dager, ifølge Energoatom.

Reaktorene i kjernekraftverk er avhengige av strøm for kjøling, som hindrer overoppheting, ulykker og radioaktive utslipp.

– Hvis det ikke er mulig å gjenoppta den eksterne strømforsyningen til kraftverket innen den tid, kan det skje en ulykke med konsekvenser for hele verden, advarer de.

Avviser å møte Putin: – Vi vil ha seier

mest lest