Trump tok imot Orban: – Han er sjefen, en stor leder

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 9. mars 2024 | 11:54

Donald Trump og et utvalg av hans nærmeste medarbeidere hadde et møte med Viktor Orbán på Trumps eiendom Mar-a-Lago i Florida. Møtet varte i omtrentlig en time på fredagskvelden, ifølge CNN. 

Fra en pressemelding fra Trumps kampanjegruppe fremgikk det at han og Viktor Orbán møttes «for å diskutere et bredt spekter av spørsmål som berører Ungarn og USA, inkludert den avgjørende betydningen av sterke og sikre grenser for å beskytte begge nasjoners suverenitet.»

Kilder kalte møtet for en vennlig utveksling uten spesifikke forhåndsbestemte punkter. 

Orbán delte også tanker om møtet på sin Facebook-side, der han proklamerte at «president Trump var en president for fred, som hadde verdens respekt og derfor la grunnlaget for fred». 

Videre uttrykte Orbán at verden ikke ville ha opplevd krig dersom Trump fortsatt var president. I tillegg til temaet fred, var de to lederne enige om at det fortsatt finnes et stort uutnyttet økonomisk samarbeidspotensial mellom USA og Ungarn. 

Til tross for Orbáns vanlige praksis med å avstå fra å kommentere andres nasjonale valg og hans forsvar for nasjonal suverenitet, ga han uttrykk for dette.

«Det er opp til amerikanerne å ta sin egen avgjørelse, og det er opp til oss ungarere å være ærlige: Det vil være bedre for verden og bedre for Ungarn om president Donald Trump kommer tilbake.»

Flere opptak fra møtet har blitt publisert på nettet, hvor man blant annet kan observere Orbán gi Melania Trump, Donald Trumps kone, en omfangsrik bukett blomster mens «Pretty Woman» spilles i bakgrunnen. 

Trump uttalte videre at «ingen er bedre, smartere eller en bedre leder enn Viktor Orbán. Han er ikke en kontroversiell figur fordi han sier: Slik skal det være, og sånn er det. Han er sjefen. Han er en stor leder.»

En representant for Biden-administrasjonen har bekreftet til CNN at Det hvite hus fremdeles ikke har utstedt en invitasjon til Orban for et møte med president Joe Biden, og at den ungarske regjeringen for øvrig ikke har gitt uttrykk for et ønske om et slikt møte.

Biden kalte Orban en mann som snakket varmt om diktatur.

Da Biden ble spurt om hans bekymringer angående Orban sitt møte med Trump, svarte presidenten med: «Hvis jeg ikke er det, burde du være det».

mest lest