Henlegger Nygaard-saken

Avatar photo
Publisert 9. april 2024 | 14:20

For 31 år siden ble forlegger William Nygaard skutt tre ganger utenfor sitt eget hjem i Oslo. Nå henlegger statsadvokaten saken, skriver NRK.

Tirsdag melder statsadvokaten i Oslo at saken blir henlagt på bevisets stilling, skriver NRK.

– Dette har vært en veldig krevende sak. Det har tatt lang tid å jobbe seg gjennom alt materialet. Når beviskravet er på det nivået som vi nå snakker om, ender vi opp med henleggelse, sier statsadvokat Lars Erik Alfheim til statskanalen.

Nygaard sier selv at han er rystet over avgjørelsen:

– Dette er en sak som angår oss alle, ikke min person spesielt, og dette er en stor skuffelse. Jeg er ganske rystet, faktisk. Jeg var ikke forberedt på dette, sier Nygaard til NRK, og legger til at han vil påklage henleggelsen til Riksadvokaten.

Det var 11. oktober 1993 at Nygaard ble skutt.

Drapsforsøket ble i 1993 raskt koblet til Nygaards rolle i utgivelsen av Salman Rushdies bok Satanistiske vers. Utgivelsen førte til at lederen av Iran, Ayatollah Ruhollah Khomeini, utløste en fatwa mot Rushdie, forleggerne og oversetterne av boksen.

Saken ble henlagt i 2007, men gjenopptatt to år senere etter kritikk mot politiets etterforskning. Like før saken ble foreldet i 2018 siktet Kripos to personer for attentatet, men nå, seks år senere, blir saken altså henlagt.

mest lest