Krever svar om asyl-juks: – Lyver om egen identitet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 9. april 2024 | 11:27

Både Høyre og Fremskrittspartiet har fremmet skriftlige spørsmål i Stortinget til regjeringen etter NRKs sak i helgen om at arbeidet med å bekjempe asylmisbruk fra Pakistan har nesten stanset opp.

Myndighetene er godt kjent med problemet med pakistanere som utgir seg for å være afghanere for å få innvilget asyl, skriver NRK.

Ifølge kanalen har UDI åpnet rundt 350 saker der de mistenker at personer fra Pakistan har kommet til Norge på feilaktige premisser ved å late som om de er fra Afghanistan.

– Det er bekymringsfullt at det nå er gjort endringer i instruksene som i praksis gjør arbeidet med identitetsavklaring vanskeligere. De som kommer til Norge og lyver om egen identitet må vite at det får konsekvenser, sier Høyres innvandringspolitiske talsperson Mari Holm Lønseth til NRK.

– Jeg har stilt utenriksministeren spørsmål om bakgrunnen for denne endringen, og om han vil klargjøre instruksen slik at arbeidet til UDI kan gjenopptas, sier hun.

UDI jobber nå med saker der enkelte har vært i Norge i opptil 15–20 år.

– Personene det gjelder har derfor fått tillatelser i Norge på uriktig grunnlag og identitet. Flere har også fått norsk statsborgerskap på en uriktig identitet. Når de kommer hit sier også mange at de ikke har relasjoner i Norge eller andre europeiske land. Dette viser seg ofte å ikke stemme, sier enhetsleder i UDI, Camilla Torgersen til NRK i helgen.

– Etter at de har fått norsk statsborgerskap søker de ofte familiegjenforening med familie fra Afghanistan eller Pakistan, sier hun.

mest lest