President Vladimir Putin benyttet dagens militærparade på Den Røde Plass til å fremheve Russlands rolle i den pågående krigen i Ukraina, samtidig som han hedret falne fra andre verdenskrig.
I talen sin sa den russiske presidenten at landets «plikt er å forsvare verdigheten til de russiske soldatene» og at det russiske samfunnet står samlet bak deltakerne i «den spesielle militæroperasjonen» – Kremls offisielle betegnelse på invasjonen av Ukraina.
– Sannheten og rettferdigheten er på vår side, sa Putin fra talerstolen.
Ifølge Sky News brukte han også anledningen til å trekke paralleller til Sovjetunionens kamp mot Nazi-Tyskland, og minnet om at «nesten 80 prosent av befolkningen var involvert i krigen» under andre verdenskrig.
Paraden markerer 80-årsjubileet for seieren over Nazi-Tyskland, og ble innledet med ett minutts stillhet til minne om de falne. I sin tale hyllet Putin veteranene og understreket deres kjærlighet til fedrelandet.
– Vi vil alltid ha dette i våre hjerter, og vi vil videreføre det til kommende generasjoner. Vi skal vise vår enhet både i militære og sivile bestrebelser for å nå målene for Russland og det russiske folks velferd, sa han.
Putin fulgte paraden fra tribunene, der han satt ved siden av Kinas president Xi Jinping.
De store tapene i Ukraina har trolig ført til at Russland er mer militært svekket en noen gang, mener Tormod Heier, professor ved Forvarets høgskole.
– Så når Putin helt bevisst velger å underkommunisere den hengemyra som de russiske soldatene åpenbart har endt opp i i Ukraina, så sier det noe om at man heller ønsker å knytte problemene opp til den store fedrelandskrigen mellom 1941 og 1945, sier han til TV 2.
– Den rollen trekkes frem for å generere den patriotismen som Putin sårt trenger i dag, ikke minst for å verve flere soldater, legger han til.
Det er ikke gitt at store tap i Ukraina automatisk betyr at Russland er militært svekket. Tvert imot kan erfaringene fra krigen ha gitt Russland verdifull innsikt og forbedret evnen til moderne krigføring – spesielt innen droner, elektronisk krigføring og artilleribekjempelse.
1. Kamptrening i stor skala: Russiske styrker har fått omfattende stridserfaring som få andre land. Dette har gitt læring i logistikk, taktikk og ledelse.
2. Droner og teknologi: Russland har styrket sin kapasitet til å bruke droner både til rekognosering og angrep – og i kombinasjon med artilleri.
3. Militærindustriell mobilisering: Tross sanksjoner har Russland økt produksjonen av ammunisjon og våpen, og fått støtte fra Iran og Nord-Korea.
4. Evne til tilpasning: De tidlige nederlagene har tvunget fram organisatoriske og taktiske endringer som kan ha gjort styrkene mer slagkraftige.
Samtidig har dette kommet med store kostnader. Russland har mistet mange erfarne soldater og offiserer, og lider økonomisk. Teknologisk er landet fortsatt underlegent NATO på flere områder.
Analyse levert av ChatGPT