Hellas stanser all asylbehandling fra sjøankomster

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 9. juli 2025 | 16:17

Hellas fryser nå all behandling av asylsøknader fra migranter som ankommer sjøveien fra Nord-Afrika. Stansen skal vare i tre måneder, ifølge statsminister Kyriakos Mitsotakis.

Strømmen av migranter fra Libya til greske øyer har økt dramatisk den siste tiden. Nå svarer Hellas med en midlertidig stopp i asylbehandlingen og planer om nye lukkede mottak.

– Vi suspenderer behandlingen av asylsøknader fra dem som kommer ulovlig sjøveien fra Libya i tre måneder. Dette er en nødvendig og midlertidig respons på en ekstraordinær situasjon, sa statsminister Kyriakos Mitsotakis, ifølge Reuters.

Kraftig økning i ankomster

Bare i løpet av noen få dager har over 2000 personer kommet til Kreta i båter fra Libya. Totalt har over 10.000 migranter ankommet Kreta så langt i år, ifølge AP.

Turistnæringen og lokale myndigheter på Kreta har reagert kraftig. Øya er nå overbelastet, og situasjonen har ført til protester midt i høysesongen.

Den greske regjeringen planlegger nå å opprette et lukket mottakssenter på Kreta, i tillegg til økt kystvaktberedskap og militære fartøyer i området sør for øya. Hellas har også styrket sitt samarbeid med libyske myndigheter for å hindre båtene i å legge ut.

Ifølge den greske avisen To Víma skal alle som ankommer ulovlig fra sjøen framover pågripes og holdes i forvaring mens myndighetene vurderer returer.

– Den greske regjeringen sender en tydelig beskjed: ruten til Hellas er stengt, og den meldingen er rettet mot alle menneskesmuglere, slår Mitsotakis fast.

Les også: Smuglernettverk avslørt: Fraktet 1 000 ulovlige innvandrere (+)

Politisk krise i Libya

Samtidig som Hellas trapper opp, er EU-representanter blitt nektet adgang til Benghazi i det østlige Libya. Den libyske siden har protestert mot gresk og europeisk tilstedeværelse, noe som forverrer den diplomatiske situasjonen ytterligere, ifølge Reuters.

Mitsotakis bekrefter at regjeringen jobber med et lovforslag som formelt skal forankre asylstansen, og legger opp til et tettere samarbeid med resten av EU om grensekontroll.

Ifølge greske myndigheter er tiltakene ment å sende et klart signal til både menneskesmuglere og EU om at Hellas ikke lenger vil være passivt mottaksland for uregulert migrasjon. Hvordan Hellas’ drastiske grep vil påvirke forholdet til både EU og nabolandene i Nord-Afrika gjenstår å se.

mest lest