Terrordømt kvinne sendt tilbake til Somalia

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 9. august 2023 | 18:24

I 2019 ble den nå 36 år gamle kvinnen dømt til fengsel i to år og ni måneder for deltagelse i IS.

Hun skulle egentlig slutte seg til IS i Syria men ble tatt for å diskutere mulig teror i Norge. «Du må sette meg i kontakt med en som hjelpe meg med gjøremålet (..) alle vet at det er mer verdt å utrydde vantroende her framfor å emigrere».

Kvinnen ble løslatt i mars 2021. Hun fikk en kommunal bolig i Oslo og ble pålagt meldeplikt.

Hun kom til Norge som asylsøker i 2013 og fikk opphold. Etter terrordommen ble hun formlet fratatt oppholdstillatelsen og utvist. Utfordringen for norske myndigheter var at kvinnen ikke enkelt kunne tvangsreturneres til Somalia. Hun nektet frivillig retur, skriver NRK.

UDI ga henne et et vedtak om vern mot retur i 2021, men det ble omgjort og trukket tilbake i september 2022. Hun har siden sittet på PUs intrenat på Trandum i påvente av usteendelse.

UDI sier dette om hvorfor vern mot retur kan falle bort:

– På generell basis innebærer dette at det ikke lenger er utrygt for personen å reise hjem. Dette kan skyldes endringer knyttet til at det ikke lenger foreligger individuelle grunner for beskyttelse, eller at forholdene i hjemlandet nå har endret seg slik at vedkommende ikke har behov for beskyttelse lenger. Det kan også skyldes at det kommer frem at det er lagt en uriktig forklaring til grunn for det opprinnelige vedtaket, skriver fagleder kontroll, Dag Bærvahr, i en e-post til NRK.

PST mente i utvisningssaken at hun utgjorde en trussel mot rikets sikkerhet. Hun skal også ha vært i kontakt med Arfan Bhatti etter sin løslatelse.

Av fengslingskjennelsene fra Oslo tingrett kommer det frem at politiet mener kvinnen har oppgitt uriktig identitet.

Nå er hun altså sendt ut av landet.

mest lest