«Avsetter» Trump: Fox News utpeker Ron DeSantis som republikanernes nye leder

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 9. november 2022 | 19:28

Prominent på forsidene av konservative Fox News har man onsdag formiddag funnet prominent plass til en artikkel som fremmer Ron DeSantis som partiets leder. Det er Fox News egen «bidragsyter» Liz Peek som er forfatter. 

Beskjeden er klar: Nå er det på tide at noen andre enn Donald Trump overtar ledelsen av partier. Overskriften lyser mot oss:

Ron DeSantis is the new Republican Party leader

Republicans are ready to move on without Donald Trump

På norsk: «Ron DeSantis er det republikanske partiets nye leder. Republikanerne er klar for å kommer seg videre fra Donald Trump.»

På det stadig mer populære nettstedet The Daily Wire, grunnlagt av Ben Shapiro i 2015 og som har fått Jordan Peterson med i stallen, er budskapet det samme. Hos Daily Wire fremført av Joseph Curl.

With Trump The Big Loser In ’22 Midterms, DeSantis Now Frontrunner For ’24

På norsk: «Med Trumps som mellomvalgets store taper, er DeSantis nå favoritt i 2024.

Argumentene hos begge likner. De Trump-støttede kandidatene fra republikanerne gjorde det ikke godt mot sine demokratiske motstandere. De er uerfarne og for ekstreme for moderate og uavhengige velgere.

Som det heter hos Fox News:

«Den største vinneren av mellomvalgene var uten tvil guvernør Ron DeSantis», skriver Liz Peek og kaller resultatet i Florida der DeSantis varnt med nesten 20 prosent overvekt for «fantastisk» og et «valgskred».

Og «den største taperen?» spør hun og svarer selv: «Donald Trump, hvis håndplukkede lojalistkandidater i en rekke delstater slet med å slå sårbare demokrater.

«Nok en gang kan den tidligere presidenten ha kostet republikanerne kontroll over senatet, i et år da det ellers burde vunnet,» skriver hun og peker på blant annet Mehmet Oz, som hun mener ble «håndplukket av Trump» til å representere republikanerne i Pennsylvania, men som tapte for slagrammede John Fetterman.

I New Hampshire overlevde den sittende senatoren Maggie Hassan, antatt å være den mest sårbare demokraten som stilte til gjenvalg. Rivalen hennes, general Dan Bolduc, var en annen Trump-støttet kandidat som hadde liten politisk erfaring.

I Arizona klarte heller ikke senatskandidat Blake Masters, et annet valg gjort av Trump, å slå ut demokratenes sittende senator Mark Kelly.

«På grunnlag av disse resultatene vil mange konkludere med at det republikanske partiet er klare til å gå videre, uten Donald Trump som sin leder,» skriver Peek og peker på at DeSantis seier i Florida var overveldende og viste hans appell til latinamerikanske velgere, noe som er viktig på sikt for republikanerne.

DeSantis vant fordi han omfavnet Trumps politikk, sto fast mot woke-mobben og ledet staten sin gjennom pandemien med glans, skriver hun.  Trumps politikk, men uten Trumps personlighet og insistering på at valget i 2020 var stjålet, med andre ord.

Floridas innbyggere belønnet den populære guvernøren ved å gjenvelge ham med en margin på omtrent 19 poeng over motstanderen, demokraten Charlie Crist.

Hun mener Trump ødela for republikanerne og at det er på tide å bevege seg videre for partiet.

Peek tolker DeSantis’ seierstale som en klar erklæring om at han stiller i 2024.

– Impotent

Josept Curl på The Daily Wire er enda mer kritisk og åpenlyst nedlatende overfor Trump. Han mener at Trump snarere enn å vise sin virilitet og appell overfor velgerne, viste sin «impotens».

«Trump var så svak at at hans håndplukkede kandidat, Dr Oz, ble slått av en mann som fikk slag og knapt kunne ytre en sammenhengende setning,» skriver Curl med referanse til Pennsylvania, der John Fetterman vant.

Curl skriver at praten nå har begynt i partiet og at flere nå tør peke åpenlyst på at Trump har betydelig del av skylden for at et valgskred i republikanernes favør ikke skjedde.

Curl skriver at Trump allerede forstår at DeSantis er en betydelig utfordrer og at han retter angrep mot ham som en «mafioso». I helgen brukte Trump uttrykket «Ron DeSanctimonious» om Florida-guvernøren.

Ron DeSantis har vært den nest mest populære blant republikanere når de er spurt om hvem de foretrekker som kandidat i 2024. Men Trump har hatt en solid ledelse.

Konsekvensene

Det har lenge vært et anstrengt forhold mellom Fox News og Donald Trump. De samme signalene har også kommet fra The Daily Wire.

Likevel er det verdt å merke seg hvor raskt disse kanalene var ute med å fremme innlegg som fremmet DeSantis og reelt sett ba Trump tre til side.

De fleste venter at Trump erklærer sitt kandidatur om kort tid.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

Mehl: Vil ikke ha «uforholdsmessig» flere migranter til Norge enn til nabolandene

mest lest