Åpner for comeback i rikspolitikken

Avatar photo
Publisert 9. november 2023 | 13:58

Trond Giske (57) mener Arbeiderpartiet trenger en skikkelig debatt om partiets fremtid. Han er åpen for å være en del av den fremtiden.

Mandag gikk fire styremedlemmer i Ap-laget han leder, Nidaros Sosialdemokratiske Forum, ut i VG og sa at de ønsker Giske tilbake i rikspolitikken.

Giske selv sier nå at dette ikke er umulig.

– Det kan være aktuelt. Jeg vil ikke utelukke det. Da jeg i desember 2021 bestemte meg for å studere, var jeg ganske sikker på at jeg ikke skulle tilbake i noe heltidsengasjement i politikken. Nå er jeg i tvil om det, sier han til VG.

Han mener partiet er i krise, og at dette er noe Arbeiderpartiet selv bør erkjenne.

– Erkjennelse om at det er alvorlig, er viktig. Vi må finne ut av årsakene før vi kan løfte partiet og gå videre. Vi kan risikere å forbli et mellomstort parti. Det er ingen naturlov som tilsier at vi kommer tilbake til 35 prosent eller over førti prosent oppslutning, som vi har hatt her i Trondheim, sier Giske til VG.

Les også: Regjeringen vil øke pensjonsalderen

Han opplever at den fallende oppslutningen har kommet krypende sakte men sikkert uten at noe har grepet tak i det.

– Ap har bare én ordfører i de 20 største kommunene. I 2015 hadde de ordførere i 17 av de 22 største kommunene.

–  I Trondheim har Ap gått fra 41 til 24 prosent oppslutning siden 2015. I Sarpsborg har partiet gått fra over 50 til 27 prosent oppslutning og mistet ordføreren for første gang siden 1913.

– Det har skjedd noe alvorlig i forholdet mellom våre tradisjonelle velgergrupper og partiet, som vi må finne ut av før vi kan bli store igjen, sier Giske til VG.

Han tror Arbeiderpartiet må revurdere egen politikk om de skal snu trenden.

– Når et parti er i trøbbel, tyr man til argumenter om at man ikke har fått frem politikken godt nok, at vi har vært for dårlig på kommunikasjon. En skal ikke utelukke at velgerne faktisk har fått med seg politikken vår, men at de ikke vil ha den, sier Giske.

Giske er nå ferdig med min mastergrad i statsvitenskap ved NTNU. I tiden fremover ønsker han å fortsette å studere. Han sier også til VG at han har sagt nei til jobbtilbud som hadde ført til at han måtte slutte med politikk.

– Jeg kjenner at det er politikk jeg har lyst til å jobbe med på heltid. I dag gjør jeg det på fritiden. Jeg er åpen for å ta på større oppgaver, sier Giske til VG.

mest lest