De siste månedene har LO og NHO forsøkt å forhandle om sykelønnsordningen. LO vil frede ordningen i fire år, NHO vil utrede ordningen på grunn av høyt sykefravær.
Mandag ble det kjent at LO bryter samarbeidet med NHO, etter det LO kaller et «grovt tillitsbrudd». Årsaken er sterk misnøye etter forhandlingene i høst, og LO kritiserer blant annet arbeidsgiversidens fremgangsmåte.
– Oppførselen under forhandlingene, lekkasjer fra innsiden av forhandlingsrommet, forsøk på å ekskludere LO fra prosessene i slutten av forhandlingene og at NHO-sjefen etter forhandlingene gikk ut og avlyste partssamarbeidet i pressen, uten forutgående prosess. Det et brudd på alle samarbeidstradisjoner, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til pressen.
Hun forklarer at sykelønnsordningen ligger til grunn for IA-avtalen, og at det å bevare sykelønnsordningen var det som gjorde at avtalen kom på plass til å begynne med.
På spørsmål om hva som skal til for at LO skal samarbeide med NHO igjen svarer hun:
– De må tilbake til forhandlingsbordet og undertegne avtalen Tonje Brenna la frem på torsdag. Alternativet er at vi går inn i et iskaldt forhold til lønnsforhandlingene i mars, sier Følsvik.
NHO-sjef Ole Erik Almlid sier til NRK at partene i utgangspunktet er godt vant med å være uenige.
– Det er veldig overraskende, og veldig synd at vi er kommet dit vi er nå, sier Almlid.
Han mener LO har vist liten vilje for kompromisser i forhandlingene, spesielt angående løsninger for å få ned det høye sykefraværet i Norge.
– Hele trepartssamarbeidet må være villig til å diskutere alle mulige løsninger. Å innfri LOs krav om å frede sykepengeordningen i fire nye år var ikke aktuelt for en samlet arbeidsgiverside i en slik situasjon, sier NHO-sjefen, og legger til:
– Vi er villige til å frede sykelønnsordningen i to år, men ikke lenger. Samtidig har vi mye annet å snakke om. Dette fører også til at vi ikke får samarbeidet på mange andre områder.