Kvinnen som kjørte på SIAN i retten: – Jeg vil ikke at noen skal brenne koranen

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 10. januar 2024 | 11:25

Rettssaken mot de to kvinnene som gjorde at SIAN-leder Lars Thorsens feltvogn havnet på taket for halvannet år siden, pågår disse dager i Oslo tingrett.

Etter en protest på Mortensrud hvor Thorsen satte fyr på en Koran, forlot han stedet i sin bil sammen med fire passasjerer.

Mens de kjørte opp på E6-rampen, kolliderte en annen bil med deres kjøretøy. Bilen som traff Thorsens bil, stoppet foran dem på motorveien. Føreren av den andre bilen steg ut og truet med en kniv, ifølge anklagen.

Da Thorsen forsøkte å komme seg bort fra den stoppende bilen, fulgte den andre bilen dem. Deretter krasjet den samme bilføreren på nytt inn i Thorsens bil.

Dette førte til at deres bil skle rundt og endte opp på taket i en grøft. En av passasjerene, Fanny Bråten, pådro seg ryggbrudd, mens de andre fikk mindre skader.

Bråten forklarte i retten at hun først mistet bevisstheten, skriver NRK.

– Jeg hadde sand i munnen, lå ukomfortabelt. Jeg lå opp ned, med en bilmatte over meg.

SIANs feltvogn ligger opp ned på E6 ved Mortensrud etter å ha blitt påkjørt med vilje. Foto: Annika Byrde / NTB

Kvinnen i 20-årene som kjørte bilen, erkjente tirsdag straffskyld på alle punkter. Hun hadde ikke gyldig førerkort og blodprøver tatt samme dag viste at hun hadde Zolpidem i blodet tilsvarende en promille på 1,2.

Kvinnene ankom angivelig tilfeldig til stedet der Koranen sto i brann. Hun har utenlandsk bakgrunn og i forklaringen hun leste opp i retten hevdet hun seg utsatt for rasisme i oppveksten.

– Folk har sagt at du ikke hører deg hjemme her. Folk har kalt meg for «møkkamann», leste hun fra notatene ifølge Aftenposten.

Et medlem av Sian uttalte blant annet «møkkamann» og «kom dere hjem,» noe som provoserte henne sterkt. I respons på dette valgte hun å forfølge «militærjeepen» som tilhørte Sian-lederen.

I en video som ble vist i retten på tirsdag, fremkommer det at et medlem av Sian ropte disse uttrykkene mens bilen med Sian-medlemmer forlot stedet etter å ha tent på en kopi av Koranen. Sian-medlemmet forklarte senere i retten at han hadde ropt dette til en afrikansk mann på stedet.

– Det hun reagerte først og fremst på, er at disse personene tillot seg å omtalte henne og andre som «møkkafolk». De kom også med utsagn som «Kom dere hjem. Dette er Norge», sier kvinnens forsvarer Nils Christian Nordhus til NRK.

– Dette oppfattet hun som rasistiske utsagn og ble trigget, sier han.

Kvinnen ville ikke svare på noen spørsmål fra de fornærmedes bistandsadvokat, John Christian Elden.

– Jeg ønske ikke at noen skulle bli skadet. Hadde jeg ikke vært ruset, så ville ikke dette skje. Men jeg vil heller ikke at noen skal brenne Koranen, avsluttet den tiltalte kvinnen i 20-årene.

Den andre kvinnen, som eier bilen som ble kjørt, nekter straffskyld.

Begge kvinnene er tiltalt for grov kroppsskade. Kvinnen som kjørte er tiltalt for kjøring i ruspåvirket tilstand og kjøring uten førerkort.

mest lest