USA: Rakettforsyningene vil ta slutt

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 10. januar 2024 | 06:58

Representanter fra Det hvite hus og Pentagon advarer om at USA snart vil være ute av stand til å forsyne Ukraina med Patriot-missiler.

Det skriver The New York Times.

Siden starten av krigen i februar 2022, har Russland rettet mer enn 3 800 droner og 7 400 missiler mot byer og tettsteder i Ukraina. Samtidig har Ukraina blitt et testområde for ulike luftvern-systemer, ifølge det ukrainske militæret.

Variasjonen på luftvernsystemer i Ukraina strekker seg fra grunnleggende systemer som Stingers montert på lastebiler og korte rekkevidde luftvernskyts som det tyskproduserte Gepard, til avanserte systemer med lengre rekkevidde som det franskdesignede SAMP/T, som har kapasitet til å treffe mål opptil omtrent 100 kilometer unna. En annen variant er National Advanced Surface-to-Air Missile System, kjent som NASAMS, som er et samarbeid mellom USA og Norge.

Men bare Patriot er designet for å skyte ned ballistiske missiler. Men bakke-til-luft-missiler, inkludert Patriot-missiler, er ikke feilfrie og har vært kjent for å avfyre feil og mislykkes, hevder New York Times.

En enkelt Patriot-missil kan koste fra 2 millioner til 4 millioner dollar.

Patriots kraftige radar har en rekkevidde på omtrent 150 kilometer og kan spore opptil 100 mål samtidig, ifølge en rapport fra Congressional Research Service. Men russiske styrker programmerer missiler til å endre kurs under flyvningen for å forvirre ukrainske luftvernmannskap.

Ukrainske styrker forsøker nå å planlegge for en fremtid uten å vite hvilke våpen de kan ha til rådighet.

«Vi klarte å skape et skjold over staten takket være våre utenlandske partnere,» sier Ukrainsk major, Volodymyr, til New York Times. Han styrer et Patriot-luftvernbatteri og foretrekker å bli referert til ved kun fornavnet.

Hvis Patriot-systemet skulle bli satt ut av drift, ville det få betydelige konsekvenser for Ukraina.

mest lest