Må bruke gymsaler for kriminelle innsatte

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 10. februar 2024 | 16:34

Kriminalomsorgen i Sverige forbereder seg på å bruke gymsaler som midlertidig innkvartering for innsatte, melder Aftonbladet.

I Sverige er det en påtrengende mangel på plass i svenske fengsler, varetektshus og arrestlokaler. Dette har ført til at Kriminalomsorgen i Region Syd nå vurderer å plassere innsatte i gymsaler som en nødssituasjon.

Ifølge rapporter til Aftonbladet har den regionale staben til Kriminalomsorgen i Malmö sendt ut e-poster til alle anlegg for å evaluere mulighetene for å benytte gymsaler til å huse innsatte.

Nødvendige tiltak for å møte den voksende pågangen

I Region Syd var det overbelastet forrige helg. Politiet hadde ingen sted å plassere personer som skulle gripes og anholdes.

Enhetsleder for operativ koordinering i Kriminalomsorgen, Torbjörn Nyberg, bekrefter nå at de har sett på muligheten for å ta i bruk gymsaler.

– De ba Kriminalomsorgen om å frigjøre et antall arrestplasser. Vi klarte å løse situasjonen ved å transportere personer rundt i landet, men det var ekstremt utfordrende, sier han.

Nyberg forklarer at situasjonen har blitt svært kritisk på grunn av den massive økningen i antall arresterte og varetektsfengslede.

Gymsalene vil i så fall bli konvertert til sovesaler med køyesenger eller madrasser på gulvet som en løsning for plassmangel.

– Det vil bli en sovesal med køyesenger eller doble madrasser på gulvet, der man i det minste har sin egen soveplass, sier Nyberg.

Det understrekes samtidig at situasjonen vil være midlertidig.

Bekymring blant personalet

Nyheten har skapt bekymring blant personalet, som frykter utfordringene ved å håndtere så mange kriminelle på et begrenset område. Nyberg anerkjenner bekymringen og understreker viktigheten av personalets innsats i å opprettholde kontroll og sikkerhet under slike forhold.

– Det er ekstremt krevende for personalet å måtte håndtere så mange mennesker på samme område, og det er lett for konflikter å oppstå i en slik miljø. Derfor er det bra at vi allerede nå øker beredskapen slik at en slik belastning kan skje under rolige og trygge forhold, forklarer Nyberg videre.

Han forsikrer imidlertid om at enhver slik løsning vil bli gjennomført under kontrollerte og trygge forhold.

Les også: Koranbrenner utvises fra Sverige

Helt nødvendig for fremtidige behov

Nyberg påpeker også at dette er en nødvendig forberedelse for å møte den pågående situasjonen og sikre at Kriminalomsorgen kan håndtere behovene i fremtiden.

– Så langt har vi ikke trengt å ty til dette, men vi forbereder oss på at den dagen kan komme, gitt den nåværende situasjonen i landet, sier han.

Han understreker samtidig at dette er et midlertidig tiltak for å avhjelpe situasjonen, men at de jobber kontinuerlig med å øke kapasiteten for å møte utfordringene på lang sikt.

mest lest