Regjeringen lager «strategi mot desinformasjon»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 10. april 2024 | 17:15

Det er fra kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery initiativet kommer.

«Spredning av misledende og feilaktig informasjon kan bidra til å svekke tilliten i det norske samfunnet. Regjeringen har besluttet å utarbeide en strategi for å styrke motstandskraften mot desinformasjon,» heter det i en annonsering.

Strategien er en del av oppfølgingen av Ytringsfrihetskommisjonen og planlegges å lanseres i løpet av våren 2025.

– Utviklingen de siste årene, og særlig gjennombruddet for kunstig intelligens, har gjort det mulig å spre desinformasjon raskere og til flere enn tidligere. Skadepotensialet er stort hvis noen lykkes i å skape mistillit og uro, eller for eksempel sår tvil om demokratiske valg, sier Lubna Jaffery i en pressemelding.

Regjeringen vil legge frem en strategi for hvordan de «kan jobbe systematisk og langsiktig for å sikre det norske samfunnets motstandskraft mot desinformasjon.»

Strategien vil blant annet ta opp hvordan man kan:

  • Utvikle en mediepolitikk som bidrar til at mediene er i stand til å oppfylle sitt samfunnsoppdrag også i fremtiden.
  • Bidra til å styrke den kritiske medieforståelsen i befolkningen, slik at folk blir i stand til å selv vurdere hvorvidt informasjon, bilder og video er troverdige.
  • Sikre en kraftfull oppfølging av de store plattformselskapene og deres påvirkning på det norske ordskiftet.
  • Bidra til mer kunnskap om hvordan desinformasjon spres i Norge og i hvilken grad det får konsekvenser for det norske ordskiftet.

Kultur- og likestillingsministeren hadde et innspillsmøte om desinformasjon 12. februar i år. Departementet skriver at de «allerede mottatt en rekke innspill fra flere aktører», men at de nå ytterilgere skriftlige innspill.

Svarfristen er 1. juli.

mest lest