Subjekt-redaktør Danby Choi ut mot kritikerne: – Jeg kommer til å gjennomføre 17. mai-talen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 10. april 2024 | 07:01

Høyres valg av Subjekt-redaktør og forfatter Danby Choi som 17. mai-taler skaper splid.

Det melder NRK.

Forrige uke ble det kjent at redaktøren for Subjekt og forfatteren Danby Choi skal holde tale i Oslo på 17. mai. Det ble arrangert etter en invitasjon fra Mehmet Kaan Inan, som er utnevnt av Oslo Høyre til komiteen.

Beslutningen har utløst kritikk på sosiale medier, og nå pågår det en heftig debatt blant medlemmene av 17. mai-komiteen i Oslo, ifølge NRK.

Komitémedlem og partileder i Sentrum Geir Lippestad, sier han stusser «veldig» på invitasjonen av Danby Choi.

– 17. mai er en dag hvor vi feirer det som er samlende for oss som nasjon. Der vi står sammen om de grunnleggende tingene som følger av Grunnloven, og ikke trekker opp splittende og kontroversielle diskusjoner akkurat den dagen, sier han til NRK.

Komitémedlem og bystyrerepresentant Sulaksana Sivapatham (SV) deler også med kanalen at hun ser med kritiske øyne på valget av Subjekt-redaktøren som taler. Hun understreker imidlertid at det er Høyre som har ansvar for å ta avgjørelsen om hvem de ønsker å invitere.

Også komitémedlem og bystyrerepresentant Tamina Sheriffdeen Rauf (Ap) er kritisk. Hun mener at Høyre burde ha kunngjort sitt valg tidligere. Hun forteller NRK at de andre partiene allerede hadde kunngjort sine talere under det forrige komitémøtet for en måned siden.

Blant de mest fremtredende kritikerne av valget av Danby Choi som 17. mai-taler er tiktokeren Anine Olsen. Forrige uke startet hun en underskriftskampanje med tittelen: «NEI til at dem som offentlig støtter voldtektsmenn skal holde tale på 17. mai i Oslo». Kampanjen samlet inn 15 000 underskrifter før den ble avsluttet.

Årsaken er at Subjekt-redaktøren deltok i november i fjor i en TikTok-video med en mann som er blitt dømt for seksuell omgang med en mindreårig.

Ifølge NRK viser videoen at han ringer på hjemme hos Choi, som spør «hva driver deg hit? Å ja, du har blitt kansellert?», og avslutter med at Choi stryker mannen på ryggen og sier «dette kommer til å gå bra».

Subjekt-redaktøren har i etterkant beklaget videoen.

Danby Choi ønsker ikke å uttale seg om underskriftskampanjen til Anine Olsen når han blir spurt av NRK.

Redaktøren viser til en Facebook-post han la ut tirsdag kveld, der han informerer om at han vil gjennomføre 17. mai-talen.

– Men med en villedende kampanje om at jeg «støtter voldtektsmenn», har influenser og kampanjestarter Anine Olsen samlet 15.000 underskrifter mot at jeg skal få holde talen. Det varsles motdemonstrasjon, og truslene henger løst. Det kreves at jeg trekker meg, eller at politikere setter en stopper for at jeg får holde talen, skriver Choi.

– Jeg kan forsikre dem om at jeg kommer til å gjennomføre 17. mai-talen.

Artikkelen fortsetter.

– Det er Oslo kommunes 17. mai-komité som har gitt meg det ærefulle oppdraget. Og de har uttalt at de ikke kommer til å avlyse talen.

– De – 15.000 signaturer – vil at jeg skal slutte å uttale meg i offentligheten. Det kravet skal jeg aldri etterkomme, sier Danby Choi.

– 15.000 signaturer er mange. Samtidig er jeg sikker på at nærmere 6 millioner nordmenn kunne underskrevet på at de var mot voldtekt. Ingen støtter voldtekt. Jeg kunne nesten skrevet under på kampanjen selv.

– Det er helt topp om du mener det motsatte av meg, men å forsøke å stilne, tie og sensurere folk, er det totalt motsatte av hva vi feirer på 17. mai.

Redaktøren får støtte av komitémedlem Mehmet Kaan Inan, som inviterte Choi.

– Jeg valgte Danby Choi fordi jeg mener det er viktig å velge en person som skiller seg ut og en som tør å kritisere etablerte sannheter. Det står jeg fortsatt for, sier han til NRK.

Kaan Inan vil ikke revurdere invitasjonen av Danby Choi etter kritikken.

– Jeg har fått både positive og negative tilbakemeldinger, men han er valgt fordi han er en kritisk redaktør. Når han skal holde tale ved Henrik Ibsens grav tenker jeg at det er i Ibsens ånd, sier han.

mest lest