I 2029 åpner det nye migrasjonsmuseet «Museum Selma» i Köln, hvor besøkende skal få oppleve hvordan innvandring har formet Tyskland etter andre verdenskrig. Prosjektet har en prislapp på hele 44,26 millioner euro, finansiert av offentlige midler, ifølge Documentation Center and Museum of Migration in Germany.
Prislappen tilsvarer omtrent 541,5 millioner norske kroner.
Utstillingene bygger på en samling med 150 000 gjenstander og historier fra migranter som bor i Tyskland. Blant objektene finnes blant annet klærne til en flyktning fra Togo, en matvekt brukt av en italiensk arbeidsinnvandrer og boksehansker tilhørende en innvandrer fra Mostar. Samlingen består i stor grad av private donasjoner fra migranter som ønsker at deres historie skal bli ansett som en naturlig del av Tysklands historie.
– Med Museum Selma tetter vi et hull i det tyske museumslandskapet, sier direktør Dr. Robert Fuchs i DOMiD, den ideelle organisasjonen bak museet.
Over 21 millioner mennesker i Tyskland har enten migrert selv eller har foreldre med innvandrerbakgrunn, skriver de i sin pressemelding.
– Deres perspektiver blir altfor ofte oversett. Museet vårt vil tilby et sted hvor demokratisk debatt kan blomstre, fordommer kan brytes ned, og vi som samfunn kan vokse sammen, sier Fuchs.
Ifølge Tysklands føderale migrasjonsrapport for 2023 hadde landet omtrent 24,9 millioner mennesker med innvandringsbakgrunn, noe som utgjør hele 29,7 % av befolkningen.
Les også: Asylsøkere oversvømmer tyske domstoler: Over 100 000 klager i 2024
Museet skal ligge i en over hundre år gammel industrihall, som nå bygges om med vekt på det som omtales som «bærekraftige løsninger», som bruk av trevirke. Arkitektene fra det Stuttgart-baserte firmaet Atelier Brückner har fått hovedansvaret for både utstillingsdesign og byggets arkitektur.
Museet, som dekker et område på 10 000 kvadratmeter, vil også inneholde kino, bibliotek, flerbrukshaller og områder spesielt tilpasset barn.
Les også: Avlyser barnekarneval i frykt for islamistisk terror samtidig som gatene dekoreres til Ramadan
Prosjektet kommer samtidig med en voksende debatt om nødvendigheten av å begrense offentlige utgifter i Tyskland. Landet hadde i 2024 et budsjettunderskudd på 2,8 prosent av BNP, noe som har ført til diskusjoner om innstramminger i offentlige budsjetter, ifølge Trading Economics.
For å imøtekomme EUs nye finanspolitiske krav, planlegger Tyskland å redusere veksten i offentlige utgifter. Dette setter investeringer i kostbare kulturprosjekter som Museum Selma under ekstra press.