Tilspisset situasjon ved Kharkiv: Ukraina sender forsterkninger

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 10. mai 2024 | 14:34

Forsvarsdepartementet i Ukraina sier i en uttalelse at russiske styrker angriper mot byen Vovtsjansk – dette gjøres blant annet med missiler og artilleri.

Rundt klokken 05.00 i morges (lokal tid) forsøkte sabotasjegrupper å bryte gjennom forsvar under dekke av pansrede kjøretøy.

Reserveenheter er satt inn for å styrke forsvaret i området.

– Så langt har disse angrepene blitt slått tilbake og kamphandlinger av ulik intensitet fortsetter, legger departementet til.

Russland har angivelig planer om å rykke ti kilometer inn i Kharkiv-regionen og opprette en såkalt buffersone, ifølge en ukrainsk militærkilde.

Tilbake i mars i sin seierstale lovet Putin å beskytte de russiske grenseområdene bedre ved å erobre en buffersone på ukrainsk side av grensen, skriver Berlingske.

Flere analytikere peker nå på russiske forsøk på å bryte gjennom ukrainske linjer kan markere starten på dette, skriver nyhetsbyrået AP.

Putins løfte ble gitt på bakgrunn av en rekke grenseangrep fra de pro-ukrainske russiske militsene, som penetrerte de russiske grenseområdene Belgorod og Kursk fra nettopp dette området av Ukraina.

Angrepene kommer ettersom Ukraina frykter en stor russisk offensiv mot Kharkiv-regionen i forbindelse med den forventede sommeroffensiven.

– De ukrainske styrkene var forberedt på å drive tilbake bakkeangrepet i Kharkiv, sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i en uttalelse.

De ukrainske styrkene er på defensiven flere steder langs den mer enn 1000 km lange frontlinjen. USA har nylig godtkjent en militær hjelpepakke på 61 mrd USD. Våpen og ammunisjon er på vei.

De siste månedene har Russland hatt et militært overtak og har skutte 6-10 ganger så mange artillerigranater daglig.

mest lest