Forholdet mellom Ukraina og nabolandet Ungarn har fått en ny knekk etter at den ukrainske sikkerhetstjenesten (SBU) hevder å ha avslørt et ungarsk spionnettverk som opererte på ukrainsk territorium. Ifølge SBU skal nettverket ha samlet inn sensitiv informasjon om militære forhold i det vestlige Ukraina – med tanke på en mulig fremtidig ungarsk innmarsj i området.
To ukrainske militærveteraner skal ha blitt arrestert som ledd i aksjonen. Den ene skal være en 40 år gammel veteran fra byen Berehove, som har et flertall etniske ungarere. Ifølge SBU ble han rekruttert som sovende agent i 2021 og «aktivert» tre år senere. Han skal blant annet ha mottatt kontantbetaling i Ungarn og blitt bedt om å rekruttere flere informanter.
«Ved å bygge opp et agentnettverk håpet utenlandsk etterretning å utvide informasjonsinnsamlingen, også fra frontlinjen og omkringliggende regioner,» uttalte SBU i en pressemelding.
Spionnettverket skal ifølge SBU ha vært styrt av en «stabsoffiser i ungarsk militæretterretning». Etterretningen skal blant annet ha vært interessert i svakheter i Ukrainas forsvar i vestlige regioner og befolkningens holdning til myndighetene.
De to pågrepne risikerer nå tiltale for høyforræderi, noe som kan føre til livsvarig fengsel.
Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó avviser imidlertid påstandene som grunnløse.
– Vi har ikke mottatt noen dokumentasjon som underbygger anklagene. Inntil det skjer, må vi betrakte dette som propaganda som må behandles med forsiktighet, sa han på en pressekonferanse i Budapest.
Utenriksministeren tok også til X.
– I dag utviste vi to ukrainske spioner som jobbet under diplomatisk dekke ved Ukrainas ambassade i Budapest. Vi vil ikke tolerere svertekampanjer mot Ungarn og det ungarske folket. Siden krigen i Ukraina begynte, har den anti-ungarske propagandaen tiltatt. Den siste ærekrenkelseskampanjen er intet unntak. Vi ungarere ønsker fred. Vi sier nei til krig. Vi har aldri sendt våpen til Ukraina, og det kommer vi aldri til å gjøre. Vi har ikke latt Ungarn bli dratt inn i denne krigen – og det vil vi heller ikke, skrev han.
Today, we expelled two Ukrainian spies working under diplomatic cover at the Ukrainian Embassy in Budapest.
— Péter Szijjártó (@FM_Szijjarto) May 9, 2025
We will not tolerate smear campaigns against Hungary and the Hungarian people.
Since the war in Ukraine began, anti-Hungarian propaganda has intensified. The latest…
Senere samme dag annonserte Szijjártó i en video på Facebook at Ungarn hadde utvist to ukrainere som han hevder jobbet som spioner under diplomatisk dekke ved Ukrainas ambassade i Budapest.
Bak konflikten ligger en langvarig strid om rettighetene til den ungarske minoriteten i det vestlige Ukraina, særlig i Zakarpattia-regionen, hvor rundt 80 000 etniske ungarere bor. Ungarn har kritisert Ukraina for å ikke respektere minoritetens språkrettigheter, mens Kyiv anklager den ungarske regjeringen for å bruke minoriteten politisk og spre russisk-nære narrativer, skriver The Guardian.
- Før 1920: En del av Kongeriket Ungarn i Habsburgmonarkiet.
- 1920: Tildeles Tsjekkoslovakia etter Trianon-traktaten.
- 1939–1945: Annekteres av Ungarn under andre verdenskrig.
- 1945: Blir en del av Sovjet-Ukraina etter sovjetisk avtale med Tsjekkoslovakia.
- 1991–i dag: Del av det selvstendige Ukraina. Rundt 80 000 etniske ungarere bor fortsatt i regionen.
Statsminister Viktor Orbán har tidligere kritisert Ukraina og vært motstander av EUs sanksjoner mot Russland. Han har også truet med å blokkere Ukrainas EU-søknad og ble sterkt kritisert i EU da han sommeren 2024 besøkte Vladimir Putin i Moskva.
Mens ingen ungarske myndighetspersoner har ytret ambisjoner om å annektere deler av Ukraina, har slike ideer sirkulert i høyrenasjonalistiske kretser og blitt nevnt på russisk statlig TV. I noen ungarsk-dominerte landsbyer i Ukraina går klokkene på Budapest-tid og det mest populære TV-kanalet er regimestyrte M1, som ofte sprer budskap i tråd med russisk propaganda, skriver The Guardian.
László Zubánics, leder for den ungarske demokratiske føderasjonen i Ukraina, sa i fjor at det er en myte at etniske ungarere ikke er lojale mot Ukraina. Rundt 400 skal ha kjempet ved fronten og 30 mistet livet.
– Men for mange i miljøet er det som å balansere på stram line mellom Kyiv og Budapest, sa han.
Fakta
Den ukrainske sikkerhetstjenesten, kjent som SBU (Sluzjba Bezpeky Ukraïny), er Ukrainas nasjonale etterretnings- og sikkerhetstjeneste. Den ble opprettet i 1991 etter Sovjetunionens fall, som etterfølger til den sovjetiske KGB i Ukraina. SBU har ansvar for kontraetterretning, bekjempelse av terrorisme, beskyttelse av statens suverenitet, samt etterforskning av alvorlige forbrytelser som statsforræderi, sabotasje og korrupsjon.
SBU rapporterer direkte til presidenten i Ukraina og spiller en sentral rolle i landets forsvar mot russisk påvirkning og hybridkrigføring, særlig etter annekteringen av Krim i 2014 og fullskala-invasjonen i 2022.
Tjenesten har et hovedkontor i Kyiv og er organisert med regionale avdelinger i hele landet. Ifølge tilgjengelige offentlige kilder har SBU mellom 25 000 og 30 000 ansatte, inkludert både sivile og militært personell. I tillegg samarbeider SBU tett med både politiet, nasjonalgarden og Ukrainas militære etterretningstjeneste (HUR) i saker som truer landets nasjonale sikkerhet.