Aftenposten «innrømmer» at ukrainsk motoffensiv sliter

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 10. juni 2023 | 17:51

Det er en krig vestlige medier føler de er deltakere i. De har «sin» side, Ukraina, som skal vinne. Det gjør objektiv journalistikk vanskelig.

Lenge har man fremstilt russiske styrker som inkompetente og uvillige, og de ukrainske som modige, motiverte og kompetente. I det siste har en noe større realisme preget deler av rapporteringen.

I en artikkel i Aftenposten lørdag, er endringen synlig. Der viser man videoer offentliggjort av det russiske forsvaret som viser to angrep fra ukraniske side som slås tilbake.

Bilder kan sees her.

Angrepene har skjedd den siste uken, og var del av den ukrainske motoffensiven, som president Zelenskyj nå også offentlig har sagt at er i gang.

Aftenposten beskriver videoene de viser i artikkelen. De to ukrainske kolonnene ble «nesten utslettet» skriver avisen og forteller at dette «viser hvilken enorm utfordring ukrainerne står overfor».

«Den første kolonnen blir oppdaget tidlig av russiske droner. Før de i det hele tatt går til angrep, rammes de av russiske artilleri.

Den andre kolonnen ble sendt rett inn i et minefelt uten å være klar over det. Rekognoseringen må ha sviktet. Slike feil koster dyrt,» skriver journalist Per Anders Johansen.

Han mener videre det er uunngåelig med flere slike bilder i ukene som kommer. «Det store spørsmålet er om den ukrainske hæren er godt nok forberedt,» advarer han.

I New York Times skriver man at motoffensiven sannsynligvis vil være en av de største militære operasjonene i Europa siden andre verdenskrig. Også de er tilbakeholdne med å spå seier for Ukraina. Men med titusenvis av vestlig-trente soldater og masse utstyr «mp Kyiv vise betydelig fremgang» om Vesten skal fortsette å støtte krigen, mener New York Times.

«Ukrainske styrker har angrepet både dag og natt siden søndag langs fronten i Zaporizjzja og vestlige Donetsk. Noen steder tyder bilder og rapporter på at ukrainerne har klart å bryte gjennom første linje og kommet opp til 5 kilometer frem. Andre steder er det full stopp,» skriver Aftenposten som oppsummerer motoffensiven siden forrige søndag på denne måten:

  • De ukrainske styrkene har angrepet daglig en rekke steder, men så langt gjenerobret svært små områder.
  • Angrepene er kraftigst ved Orikhiv i Zaporizjzja og Velika Novosilka på grensen til Donetsk. Det er akkurat det russerne har forberedt seg på i over seks måneder.
  • Tapene ser ut til å være store på begge sider, både av personell og utstyr.
  • Det store bildet er at ukrainerne prøver å finne svake punkter i de russiske linjene. Så langt har de ikke klart det. Men russerne er blitt tvunget til å bruke reserver.

Og det er sobre observasjonen Aftenposten velger å formidle:

– Vi har små fremskritt, men dessverre ikke så mye som vi ønsker, forteller avisen at den ukrainske soldaten med kallenavnet Peredovitsj skrev på Telegram.

Hans avdeling deltar i angrepene nord for Bakhmut. Her har ukrainerne klart å rykke et par kilometer frem, fortelles det.

Også de russiske tapene beskrives i artikkelen. Og de er også store. Det refereres en video lagt ut på Telegram om en russisk bataljon som føler seg forlatt av sine ledere.

– Vi holdt våre posisjoner med alt vi hadde, men til slutt hadde vi ikke mer ammunisjon, forteller de i videoen.

– Vi fikk ingen støtte, ingen evakuering. Våre sjefer forlot oss, det var ingen kommunikasjon, og vi fikk ingen ordrer. Hele natten ble vi bombardert.

Intern problemer

Mot slutten velger Aftenpostens journalist å linke inn en meget oppriktig analyse av de ukrainske styrkene tilstand fra to amerikanere som har vært med å trene dem. De mener ukrainerne lider av mye av det samme som i vestlige medier er sagt om de russiske styrkene, med rigide kommandostrukturer og «sovjetisk» tenkning. Styrkene mangler trening og koordinering. Utstyret de får fra Vesten er altfor mangfoldig og «kannibaliseres» før det når fronten.

Det er for få og for dårlig trente underoffiserer og treningen de får fra vestlige land spriker og er ofte ikke relevant for det som møter dem på slagmarken i Ukraina.

Den ukrainske hæren har «interne problemer», mens de russiske styrkene har «lært av sine feil», skriver Aftenposten oppsummeringsvis.

Dette er tildels nye toner fra en mainstream norsk avis.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest